Muče vas ožiljci? Ovo rješenje su dermatolozi proglasili najboljim

Postoje sjećanja koje volimo i želimo ih zauvijek sačuvati, a postoje i ona koje zauvijek želimo izbrisati – u doslovnom i prenesenom smislu. Definitivno, ožiljci spadaju u ovu drugu skupinu. Nažalost, njihovo formiranje nakon oštećenja kože svakodnevna je pojava i gotovo da ne postoji osoba koja na tijelu nema barem nekoliko ožiljaka od površinskih rana, porezotina, akni, ili pak dječjih uspomena poput pada s bicikla.

Dakle, prilikom svake ozljede, opekline, operacije, infekcije… na koži će doći do stvaranja rane. Budući da je ljudsko tijelo programirano da svaku ozljedu i oštećenje pokuša u što kraćem roku obnoviti, tako će se i u ovom slučaju aktivirati naši mehanizmi regeneracije kože i tkiva. Riječ je o složenom složenom procesu obnavljanja tijekom kojeg tijelo mora zaustaviti krvarenje i zaštititi, očistiti i zatvoriti ranu. Ozlijeđeno tkivo mora se obnoviti tako da bude što sličnije početnom tkivu. Iako ih ne volimo i kategoriziramo kao neestetsku pojavu, stvaranje ožiljka na mjestu cijeljenja rane zapravo je dobar znak i pokazatelj da prirodna sposobnost obnavljanja kože funkcionira.

Tri faze zacjeljivanja

Tijekom cijeljenja, naša koža prolazi kroz različite faza. Prva je zgrušavanja tijekom koja traje dva do četiri dana. Stvara se krvni ugrušak koji pomaže u sprječavanju krvarenja. Zatim, vrlo brzo, tijelo se priprema boriti protiv infekcije i braniti se od mikroba i stranih tijela. Faza obnavljanja traje od 10 do 15 dana. Male žile koje su ozlijeđene tijekom traume kože postupno će se obnoviti. Tijelo počinje nadoknađivati gubitak tvari novim tkivom sintetizirajući vlakna kolagena pomoću fibroblasta. Na površinskom sloju kože stvara se novi epitel. Istovremeno, rana se smanjuje omogućavajući tako približavanje rubova dok se rana u potpunosti ne zatvori. U poslednjoj fazi, sazrijevanja, koja traje od dva mjeseca do dvije godine kolagenska i elastinska vlakna postaju gušća i rastu kako bi ponovno izgradila kožu. Mreža krvnih žila se također priprema vratiti u “normalno” stanje. Tako će porasti otpornost kože, kao i njezina elastičnost. Područje ožiljka ostaje osjetljivo još dvije godine dok koža ne povrati ravnotežu.

Na što posebno pripaziti

Kada se ožiljak zatvori, treba poduzeti neke mjere opreza koje će trajati nekoliko mjeseci. Ovisno o tome gdje se na tijelu ožiljak nalazi, morate paziti da ga ne pritišćete previše (primjerice, ne nosite teške stvari ako je ožiljak na leđima) jer to povećava rizik od razdvajanja rubova rane, uzrokujući razdvajanje šava. Šav se treba širiti što prirodnije, ali neki proizvodi mogu smanjiti kraste, svrbež i bol i utjecati na kvalitetu zacjeljivanja. I na kraju, morate odabrati optimalan proizvod za zaštitu od sunca s visokim faktorom zaštite.

Kakav će ožiljak biti, ovisi o tipu ozljede, načinu na koje tijelo reagira na traumu, duljini cijeljenja, načinu zbrinjavanja rane, lokalnom tretmanu, stanju kože… No, kad se on vidno razlikuje od okolnog tkiva, to, osim fizičkih, može prouzročiti psihičke probleme. Da do toga ne bi došlo, brine nova generacija kozmetičkih preparata poput Cicabio Crème renomiranog francuskog brenda Bioderma, koja obnavlja i umiruje epidermu, ublažava osjećaj neugode te smanjuje nagon za češanjem i – ožiljke. Ovaj moćni preparat zaslužio je biti bez konkurencije na Estetica Premium Product 2022 (više o projektu možete saznati OVDJE) u potkategoriji Najbolji proizvod za tretiranje ožiljaka.

Bioderma Cicabio Crème

Svi proizvodi Bioderma formulirani su prema principu ekobiologije koja je u središtu NAOS pristupa, za poštovanje ekosustava kože i dugoročno očuvanje njenog zdravlja pa su preparati ove respektabilne marke visoko na listi želja zaljubljenica u kozmetiku koje od omiljenih preparat očekuju “korak više”.

Kako djeluje Cicabio Crème? Osjećaj nelagode, kao i češanje, može poremetiti prirodni proces obnavljanja kože pa su stručnjaci iz Naosa osmislili tehnologiju Antalgicine™, koja  pomaže u regulaciji reaktivnosti kože.

Birajući kozmetičke preparate, suvremena žena često na umu ima i hidrataciju, svjesna da ako koži osiguramo dovoljno vlage, zapravo radimo na prevenciji preuranjenih znakova starenja. I to su imali na umu pa ovaj hit preparat odlično vlaži kožu, stvarajući na njoj prozračni sloj za optimalnu zaštitu kože i osjećaj ugode. 

I osjetljiva koža odlično podnosi ovu nekomedogenu kremu bez mirisa, koja funkcionira kao savršena povremena njega za iritiranu oštećenu kožu. Ispitana je pod dermatološkom kontrolom, a rezultati kojima ispunjava očekivanja poklonica brenda su 80 %-tna obnova kože, njezino umirivanje (95 %) i osjećaj veće ugode (90 %). Kod površinskih ogrebotina, primjena proizvoda tijekom osam dana omogućuje postupnu  obnovu kože.

Što o Cicabio formuli kažu dermatolozi

Pri kupnji proizvoda namijenjenih tretiranju ciljanih problema vezanih uz kožu volimo čuti mišljenje prijateljica, ali nam je ipak najvažnije riječ stručnjaka. Nakon njihova višemjesečnog testiranja Biodermine Cicabio Crème, članice žirija proglasile su ovu formulu pobjedničkom. Donosimo njihove dojmove.

Dr. Jelena Meštrović Štefekov

Dr. Jelena Meštrović Štefekov nazvala je Cicabio SOS kremom u punom smislu te riječi. “Zahvaljujući kombinaciji najznačajnijih regenerativnih sastojaka poput bakar-cinka, hijaluronske kiseline, gotu-kole, resveratrola te patentiranog antalgicine umirujućeg kompleksa, Bioderma Cicabio creme brzo i snažno umiruje i obnavlja oštećenu i iritiranu kožu osobito u stanjima nakon ozljeda, zahvata i dermatoloških tretmana”, rekla je Dr. Jelena Meštrović Štefekov i dodala kako je krema iznimno ugodne, lagane teksture koja kožu štiti i ostavlja je hidratiziranom.

I dr. Nevia Delalle imala je samo riječi pohvale o ovoj Bioderminoj formuli za tretiranje ožiljaka.

Dr. Nevia Delalle

“Ovaj odličan proizvod, osim regenerativnog djelovanja, dobar je ovlaživač kože, djeluje umirujuće, a zahvaljujuci analgezijskom djelovanju smanjuje osjećaj nelagode nakon dermoestetskih postupaka. Antibakterijsko djelovanje se pokazalo odličnim i kod akneiformne kože. Smanjuje tendenciju za nastanak ožiljnih promjena”, rekla je dr. Delalle.

Dr. Marija Buljan

I treća članica našeg ocjenjivačkog suda, dr. Marija Buljan, istaknula je sve prednosti Cicabio kreme i rekla kako je to jedan od proizvoda za  tretiranje ožiljaka koji je već dulje vrijeme na tržištu te da ima dosta iskustva u propisivanju istoga svojim pacijentima nakon kirurških i drugih dermatoveneroloških zahvata.

“Ova regenerativna  krema izvrstan je izbor za sve koji imaju osjetljivu ili oštećenu kožu, kao i za razdoblje nakon estetskih tretmana jer ima umirujuća svojstva zahvaljujući posebno patentiranom sastojku antalgicinu koji umiruje svrbež i ublažava lokalni osjećaj boli. Krema potiče sintezu kolagena i elastina te djeluje protuupalno, potiče epitelizaciju i štiti hidrolipidnu barijeru kože stvarajući nježan i ugodan film na površini kože. Proizvod je nekomedogen i, što je važno, pogodan za korištenje kod djece i kod odraslih.”

Dr. Marija Buljan zaključila je kako je riječ je o jednoj od onih krema koje je uvijek dobro imati u kućnoj apoteci ili kozmetičkoj torbici.

Pročitajte još i ...