Ova liječnica u Hrvatsku dovodi kremu svjetske estetske medicine

Od 9. do 11. rujna 2022. u Opatiji će se održati 3. Hrvatski kongres estetske medicine s međunarodnim sudjelovanjem. Tom će se prilikom okupiti najglasovitiji domaći i inozemni stručnjaci ove grane medicine kako bi razmijenili znanja i iskustva te se snažnije povezali s ciljem obrazovanja i suradnje.
Kongres organizira Hrvatska udruga estetske medicine (HUEM), u suradnji s Union Internationale de Médecine Esthétique (UIME) i Società Italiana di Medicina estetica (SIME) te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Ministarstva turizma Republike Hrvatske te Primorsko- goranske županije.

Spiritus movens

Bio je to sjajan povod za razgovor s predsjednicom HUEM-a, dr. Elmom Bunar koja je ujedno i spiritus movens ovoga kongresa. Dr. Elma Bunar rođena je u Sarajevu, gdje je završila Medicinski fakultet. Potom je na Sveučilištu u Padovi specijalizirala internu medicinu, dok je diplomu iz estetske medicine stekla u Rimu, pri Fondaciji Fatebenefratelli.
Svoje školovanje i usavršavanje nastavila je u Francuskoj: Anti-ageing medicinu na Sveučilištu u Parizu te Personaliziranu prevenciju na Sveučilištu u Nici. Doktorica Bunar potom je završila Master iz estetske medicine na Sveučilištu Pavia u Italiji, dok je doktorat iz estetske medicine završila na Sveučilištu u Camerinu, jednom od najstarijih sveučilišta na svijetu.
dr. Elma Bunar, izvor: Facebook
Budući da postoji mnogo različitih definicija estetske medicine te da se pod tim pojmom mogu naći doista razičiti postupci i terapijske metode, dr. Bunar smo prije svega pitali kako HUEM definira ovu, sve popularniju medicinsku granu.
“Estetska medicina nastala je 1974. godine u Parizu, a njezina je definicija vrlo jasn – to je medicina za psihofizičko blagostanje. Ona je primarno preventivna, potom kurativna i tek onda korektivna. Estetska se medicina oslanja na temeljna saznanja medicinskih znanosti te koristi dostignuća iz područja opće medicine, kirurgije, endokrinologije, interne medicine, dijetologije, dermatologije, angiologije, ortopedije, fizijatrije, kao i antropologije, filozofije, pedagogije, psihologije i sociologije.
Ova se grana medicine sustavno bavi zdravom individuom koja je često nezadovoljna nekim malim nedostatkom, najčešće fizičkim. Jedna je od najinovativnijih grana medicine. U ovom području medicine koje se bavi unaprjeđenjem kvalitete života, provodi se program prevencije općeg starenja organizma koji ima internistički karakter”, pojasnila je dr. Bunar.

Pokretanje Kongresa

E: Kako je došlo do pokretanja Hrvatskog kongresa estetske medicine? Što Vas je na to potaklo, što Vas je inspiriralo?

Dr. Elma Bunar: Hrvatska udruga estetske medicine kojom predsjedavam još je 2016. postala članica Union Internationale de Médecine Esthétique, najznačajnije znanstvene udruge estetske medicine koja ima 78 članica iz čitavog svijeta. Jedna od obaveza svake članice jest organizirati stručni kongres i raditi na povezivanju stručnjaka iz cijeloga svijeta. Tako smo 2018. održali 1. Hrvatski kongres estetske medicine.

E: Zašto ste kao lokaciju odabrali upravo Opatiju?

Dr. Elma Bunar: To nikako nije slučajno – Opatija je, prije svega, prekrasan grad i rekla bih da je to idealno mjesto  za uspostavljanje harmonije kojoj teži estetska medicina. Osim toga, u Opatiji se nalazi i sjedište HUEM-a. No, kao možda najvažniji razlog navela bih činjenicu da je u Opatiji rođen zdravstveni turizam koji ima tradiciju dulju od 130 godina.

E: Prva dva izdanja Kongresa okupila su doista impresivan broj svjetski poznatih stručnjaka estetske medicine. Hoće li tako biti i ove godine?

Dr. Elma Bunar: Ove ćemo godine imati još bogatiji i zanimljiviji program! Proteklih godina imali smo govornike i sudionike iz više od 16 zemalja, a ove godine idemo još korak dalje. Tijekom mojeg školovanja i usavršavanja u inozemstvu, imala sam priliku upoznati doista velik broj znanstvenika koji razvijaju estetsku medicinu prema međunarodnim, stručnim i znanstvenim kriterijima. Danas su oni moji kolege koji se rado i spremno odazivaju pozivu na sudjelovanje te su sredni da svoje znanje mogu podijeliti s nama. Osim toga, svojim doprinosom ovaj kongres čine doista relevantnim.

E: Koje su teme kojima ćete se ove godine baviti na Kongresu?

Dr. Elma Bunar: Naše su teme uvijek raznolike, kao što je i sama estetska medicina. Krovna tema ove godine je Psihofizičko blagostanje, a bit će govora i o filerima, biostimulaciji, psihološkom odnosu između liječnika i pacijenta. Čut ćemo novitete iz svijeta estetske medicine, pričat ćemo o celulitu, mikrocirkulaciji, o prehrani, dermokkozmetici, matičnim stanicama, novitetima u anti-ageingu, te o mnogim drugim temama.

E: Kako biste ocijenili status koji estetska medicina danas ima u Hrvatskoj? Možete li usporediti situaciju s onom u ostatku Europe ili svijeta?

Dr. Elma Bunar: Rekla bih da je estetska medicina u Hrvatskoj na početku svoga razvoja – ‘in statu nascendi’. Iako je estetska medicina po mnogima najbrže rastuća grana medicine, potreban je dugi period da se prihvate principi stručno-znanstvenih osnova postavljenih, sada već davne 1974. godine. Za svaku novu disciplinu u medicini potrebno je od 60 do 100 godina, a mi smo doista na početku. No, kontinuitet i integritet daju kvalitetu razvoju estetske medicine na europskoj i svjetskoj razini.

E: Koje su još aktivnosti HUEM-a osim organizacije Kongresa?

Dr. Elma Bunar: Naše aktivnosti uključuju edukacije liječnika, paramedicinskog osoblja, ali i stanovništva. Učimo ih, primjerice, psihološkoj, kozmetološkoj, alimentarnoj i fizičkoj higijeni. Svakako bih ovdje istaknula i da je u izdanju Medicinske naklade objavljena i prva knjiga o estetskoj medicini na hrvatskom jeziku.

E: Tko su kandidati za tretmane i metode liječenja estetske medicine? Koji je životni period najbolji za prve korake u tom smjeru?

Dr. Elma Bunar: Svaki je čovjek osoba za sebe i ja ga, u svome radu tako i doživljavam, a onda i tretiram. Svakog pacijenta temeljito pregledam: napravim check-up kože, antropometrijsku, angiološku i posturalnu valutaciju, zatim valutaciju fizičkog kapaciteta, ultrazvuk kože i potkožnog tkiva. Potom slijedi serija psiholoških testova te test oligoelemenata i prisutsva teških metala. Tek nakon pregleda koji obično traje oko sat i pol, moguće je pružiti savjet.

Savjeti, a tako i terapija, visoko su personalizirani jer smatram da je to jedini način na koji je moguće pristupiti svakom pojedincu. Pregled estetske medicine najbolje je napraviti u dobi od 16, 17 godina, ali zapravo – najbolje je vrijeme onda kada osjetimo želju za psihofizičkim blagostanjem. Naime, prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, zdravlje nije odsutstvo bolesti, već psihofizičko blagostanje, a upravo to najbolje interpretira estetska medicina.

E: Često na Instagramu i ostalim društvenim mrežama susrećemo objave mladih žena koje, u želji da izgledaju bolje ili drugačije, posežu za financijski povoljnim tretmanima koje obavljaju ‘stručnjaci’ upitne kvalitete. Kako gledate na tu, sve masovniju pojavu?

Dr. Elma Bunar:. Reći ću samo da se glazbom naziva i ono što sviraju ulični svirači i ono što možemo čuti u Berlinskoj filharmoniji. Sve je to glazba, kao što je sve stvar izbora.

Pročitajte još i ...