Panel diskusija za koju se traži mjesto više: Debljina kao bolest stila života

Pretilost je globalni zdravstveni problem koji se sve više širi u današnjem društvu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pretilost je jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova 21. stoljeća. Procjenjuje se kako je više od 1,9 milijarde odraslih osoba pretilo, dok je pretilost kod djece i adolescenata gotovo utrostručena u posljednjih 40 godina. Kada je riječ o Hrvatskoj, gotovo dvije trećine odraslih osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. 

Veza između pretilosti i mentalnog zdravlja

Ne trebamo isticati kako je prekomjerna tjelesna težina povezana s povećanim rizikom od brojnih kroničnih bolesti uključujući srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni tlak, određene vrste raka i bolesti jetre. Istraživanja su pokazala i vezu između pretilosti i mentalnog zdravlja. Depresija, anksioznost i poremećaji prehrane mogu biti povezani s pretilošću. Stoga, holistički pristup koji uključuje i brigu o mentalnom zdravlju postaje sve važniji u borbi protiv ovoga gorućeg problema današnjice.

Prvi korak u liječenju debljine je promjena životnog stila, a nakon toga na raspolaganju su i brojne opcije liječenja. Kako se boriti protiv jedne od najbrže rastućih bolesti današnjice, kako izgleda suradnja multidisciplinarnog tima te kakve se mogućnosti tek pojavljuju u ovom segmentu, razgovarali smo s dr. sc. Mirelom Marić, mag. nutr., jednom od sudionica na panelici Estetica Demik 2023 stručnog skupa “Debljina kao bolest stila života”, koja će se održati 3. studenoga u 11:55 sati. Uz dr. Marić, ostali sudionici su izv. prof. dr. sc. Sanja Klobučar i dipl. ing. nutr. Marija Andrijašević. Panel diskusiju moderirat će dr. Darko Granić.

•  Kako se boriti protiv jedne od najbrže rastući bolesti današnjice?

Debljina ili pretilost  je stanje prilikom kojeg dolazi do nakupljanja viška kilograma u tijelu u obliku masnog tkiva. Postoje različiti tipovi debljine ovisno o tome gdje se masno tkivo nakuplja. Postoji abdominalni tip, kod kojega se masno tkivo nakuplja u području trbuha – oblik jabuke. Drugi tip je genoidni, gdje se masno tkivo nakuplja potkožno u području natkoljenica i bokova – oblik kruške. Debljina je bolest koju treba liječiti, nikako ne stigmatizirati.

• Zašto je multidisciplinarni pristup jedini ispravan?

Kako je problem debljine veliki zdravstveni, ne estetski problem sa preko 200-tinjak zdravstvenih komplikacija,  problemu treba pristupiti individualno i multidisciplinarno sa timom nutricionista, liječnika, psihologa, kineziologa.

• Koje su nove mogućnosti u ovom segmentu?

Važno je shvatiti da svaka osoba ima svoj individualni način prehrane koji vrijedi samo za nju/ njega (dob, spol, način života, posao, dnevne  i sportske aktivnosti…), a pritom treba voditi računa i o željama i ciljevima koje si postavljamo na kratki i dugi rok. U svemu nam puno pomaže kompletna laboratorijska dijagnostika koja uključuje testiranja na alergije i intoleranciju na hranu koja uključuje puno namirnica koje svakodnevno unosimo u organizam, a koje nam štete iz različitih razloga.


Stručni skup Estetica Demik 2023 održat će se u petak, 3. 11. 2023. u hotelu Hilton Garden Inn Zagreb, Radnička cesta 21, s početkom u 9:40 sati.

Ulaz na stručni skup je besplatan, ali je moguć isključivo uz prethodnu prijavu. PRIJAVITE SE OVDJE:

FORMULAR ZA PRIJAVU

 U slučaju dodatnih pitanja, kontaktirajte nas na info@estetica.hr.

Generalni pokrovitelj Estetica Demik stručnog skupa 2023. je Vichy.

Pročitajte još i ...