Pomlađivanje hormonima

USA. Monica Bellucci and Daniel Craig in the ©Sony Pictures Entertainment new James Bond film: Spectre (2015). Plot: A cryptic message from Bond's past sends him on a trail to uncover a sinister organization. While M battles political forces to keep the secret service alive, Bond peels back the layers of deceit to reveal the terrible truth behind SPECTRE., Image: 268594908, License: Rights-managed, Restrictions: Supplied by Landmark Media. Editorial Only. Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only for recognised Media outlets., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Landmark

Je li moguće pomladiti se bez intervencije estetskog kirurga, bez podizanja grudi, lica, bez filera, botoxa i sličnih tretmana? Možda je upravo takav način pomlađivanja sljedeći trend u estetskoj medicini. O čemu se tu uopće radi?

Radi se o pomlađivanju hormonima, odnosno o hormonalnoj rejuvenacijskoj terapiji koja je sve popularniji obliku pomlađivanja u SAD-u. Opcija tretmana hormonima nije novost, ali, usprkos tome, velik dio tih hormonalnih terapijskih rejuvenacija još uvijek spada u eksperimentalnu medicinu, uz očekivane brojne nuspojave.

Kako djeluje?

Hormonalna terapija rejuvenacije provodi se u specijaliziranim i prestižnim ustanovama. Prvo se radi uvid u cjelokupno stanje organizma, obavljaju se detaljne pretrage razine svih hormona, krvna slika i sve ono što je ključno za učinkovitu terapiju. Zatim se uspostavlja terapija.

TRT (testosteron replacement therapy) je ključna u hormonalnoj rejuvenaciji. Balansirajući razine testosterona i podižući ih na višu razinu, usporava se starenje te omogućuje pomlađivanje cijeloga tijela, i za muškarce i za žene. Naravno, u slučaju žena veliku ulogu ima i terapija bioidentičnim hormonima progesteronom i estrogenom. Testosteron tijelu omogućuje povrat snage i vitalnosti, podizanje libida, revitalizaciju spolnog sustava i jačanje tonusa mišića što vodi osjećaju snage i zdravijeg života.

Važnu ulogu u starenju i revitalizaciji organizma ima i hormon rasta (GH) koji proizvodi hipofiza. Smanjena količina hormona rasta u tijelu uzrokuje smanjenje koštane i mišićne mase, smanjenje opće sposobnosti i reduciranje kvalitete života. Smatra se da proizvodnja rasta nakon neke godine počinje opadati, što je vezano i uz proces starenja organizma. Davanjem hormona rasta onima koji imaju smanjenu proizvodnju tog hormona postižu se izvrsni rezultati u pomlađivanju i revitalizaciji cijelog organizma. Takve terapije rezultiraju zaglađenijom i napetijom kožom, smanjenjem bora i bržim metabolizmom.

Ipak, treba biti svjestan nuspojava, nepredvidivosti i mogućih komplikacija koje takve terapije mogu izazvati, poput mogućih razvoja tumora ili kompletnog prestanka proizvodnje hormona iz vlastita tijela. Treba imati na umu da se još uvijek radi o eksperimentalnoj medicini kada je pomlađivanje u pitanju.

Pročitajte još i ...