Prehranom do dugovječnosti: prehrana po receptu stogodišnjaka s otoka Okinawe

Japanski otok Okinawa poznat je po tome na njemu živi iznenađujuće velik broj ljudi koji su doživjeli sto i više godina života. O njihovom životnom stilu, navikama i prehrani proveden je velik broj studija i istraživanja, a svi pokazuju jedno: među faktorima koji utječu na njihvou dugovječnost, ali i na vrlo nizak postotak bolesti i debljine, prehrana igra ključnu ulogu.

5 ključnih pravila Okinawa prehrane

1. Pravilo hara hachi bu

Ovaj se princip sastoji u tome da prestanemo jesti nekoliko trenutaka prije nego li se zasitimo, kada je želudac pun negdje na oko 80%. Kako bismo to postigli, nema boljeg načina od svjesnog hranjenja – što znači, daleko od ekrana i ostalih distrakcija, uživajući u svakom zalogaju, uz sva čula. Provodeći ovu taktiku, kontrolirat ćete apetit, a uz njega i kalorijski unos pa i težinu, a osim toga, osjećat ćete se lagano kada se budete ustajali od stola. Vaša će energija biti visoka i nakon obroka nećete imati potrebu leći i odmoriti se. Ovdje se radi o stjecanju nove navike koja se usvaka nakon dvadesetak takvih obroka.

2. Male porcije

Pozdravite se s navikom da jedete jedan veliki obrok jednom dnevno. Najbolji način prehrane je jesti više malih obroka tijekom dana, serviranih u malim porcijama, zdjelicama i tanjurima. Sva se jela stavljaju na stol istovremeno i dijele se među članovima obitelji. Tako se potiče i zajedništvo i jačaju se veze u obitelji. Važno je jesti svega pomalo, ali u doista malim količinama. Prema japanskoj tradiciji jede se riža, miso juha ili juha od povrća i još najmanje tri vrste jela. Sve se priprema kod kuće od najsvježijih lokalnih proizvoda.

3. Pola tanjura povrća

Povrće je ključna namirnica u Okinawa dijeti, a u tanjuru moraju biti kako bi osigurali unos kvalitetnih nutrijenata pri svakom obroku. Meso je u drugom planu, dok prednost imaju riba i tofu. Meso se, naime, ovdje smatra prilogom, a jede se u jako malim količinama i ne svakog dana.

 

 

4. Tri načina pripreme hrane

Ova zdrava prehrana predviđa tri optimizirana načina pripreme i serviranja hrane:
SIROVO ili nekuhano, što podrazumijeva više žvakanja, niži glikemijski indeks hrane i očuvanje svih minerala i vitamina iz namirnica.
POLUKUHANO, što podrazumijeva hranu kuhanu ili pečenu al dente. Tako se ostvaruju gotovo svi benefiti sirove hrane.
KUHANO, što podrazumijeva termičku obradu bez masnoća. To je ujedno i sjajan savjet za mršavljenje – meso često najprije kratko kuhaju kako bi u vodi otpustilo masnoće.

5. Desert? Nikako!

U Okinawa dijeti desert se uvijek preskače jer bi se tako prekršilo prvo pravilo koje kaže da treba prestati jesti kada smo 80% siti. Kako bismo to postigli, savjetuje se da se pred kraj obroka uspori s jedenjem kako bi do mozga došla informacija da ste doista dovoljno pojeli. Ako ipak ne možete suzbiti želju za slatkim završetkom obroka, birajte voće, kavu ili čaj.

 

Pročitajte još i ...