Prof. dr. sc. Mislav Gju­rić: Što brine pacijente nakon operacije nosa?

Piše: Prof. dr. sc. Mislav Gju­rić

Zbog centralnog položaja na licu, kompleksnog trodimenzionalnog oblika i često nepredvidivog zarastanja, kod operacije nosa nema manevarskog prostora za pogreške. Među ostalim, to je i razlog zašto se vrlo malo osoba na tu operaciju odlučuju naprečac. U takvim je slučajevima najčešće riječ o ozljedi/prijelomu nosa, a operacijom se tada ispravlja otežano disanje, istovremeno korigirajući vanjski izgled nosa poremećen ozljedom.

Prof. dr. sc. Mislav Gju­rić, otorinolaringolog i neprijeporni stručnjak za estetsku plastičnu kirurgiju glave i vrata iz Poliklinike Sinteza

U ostalim slučajevima, odluka o korekciji nosa rezultat je promišljanja, promatranja, analiziranja i skupljanja informacija. Zadatak je kirurga bez umanjivanja problema objasniti što može ispraviti, a što ne. Kandidati za operaciju nosa često naginju umanjivanju težine problema (“Doktore, skinite samo 1-2 mm grbice, samo malo suzite i podignite vršak nosa…”), i iznenađeni su kad čuju da je takva korekcija nosa jednako zahtjevna kao sve ostale.

Kvalitetan razgovor: početak svega

Naravno, pacijenti imaju svoja očekivanja, koja su ponekad i nerealna, i muče ih različita pitanja. Upravo zato nužan je kvalitetan razgovor. Ponekad je, unatoč nastojanjima kirurga da postigne maksimalno moguću simetriju i prirodan oblik nosnica, to nemoguće postići zato što duljina trajanja deformacije ili anatomski oblik hrskavica ili kože, kao i tzv. memorija tkiva, to ne dozvoljavaju.

Lakše je iz ružnog napraviti lijep nos nego iz pravilnog nosa s minimalnim nedostacima taj nos učiniti još ljepšim. To je vrlo zahtjevno. Važno je znati da kirurg može promijeniti koštano-hrskavični skelet nosa, ali ne može promijeniti kvalitetu i teksturu kože i potkožnog tkiva. Osoba koja nije u stanju prihvatiti da rezultat operacije iz različitih i često nepredvidljivih razloga može biti lošiji od “savršenog” nije kandidat za operaciju.

Prvi “susret” s novim nosom

Skidanje gipsa i flastera, obično desetak dana nakon operacije, prigoda je kojom pacijent prvi put vidi svoj novi nos. Ali to još nije onaj nos kakav će biti za mjesec, dva ili šest. Ovdje imamo i moment neosjećanja vrška nosa koji može potrajati, što je problem u očima klijenta. Ali to je normalna pojava dio postupka zacjeljivanja. Ponekad se nakon skidanja udlage mogu primijetiti neravnine na hrptu, vidljive iz profila, ili na bočnim stranama nosne piramide u području gdje je lomljena kost ili odstranjivanja hrskavica. Neravnine također mogu biti posljedica procesa cijeljenja, kao i nejednakog, nedovoljnog ili mjestimično pretjeranog odstranjivanja tkiva.

Ako je potrebno, u ranoj fazi cijeljenja, tijekom 3-4 tjedna nakon operacije, kirurg na oblik nosa još može utjecati postavljanjem flastera, uputama o masaži nosa i protuupalnim injekcijama. Međutim, na nosu se nakon operacije ne smiju raditi manipulacije niti masaže bez izričite dozvole i dogovora s kirurgom. Ponekad je masaža nosa poželjna, i tom slučaju kirurg će objasniti i pokazati kako se to radi – simetrično, ujednačeno i u željenim smjerovima.

Što ako se nos ozlijedi neposredno nakon operacije

Kupanje, ronjenje, sportovi nisu dopušteni oko mjesec dana nakon operacije. Spavanje na trbuhu, odnosno pritiskanje nosa u stranu, također nije dopušteno. Ako se pak dogodi da se neposredno nakon operacije ozlijedi nos, odmah se treba javiti kirurgu koji će procijeniti što je ozlijeđeno i je li potrebna nova operacija. Ako dođe do pomaka koštanih ulomaka ili hrskavice ili stvaranja hematoma, bit će potreban dodatan zahvat.

Također, ima slučajeva kada pacijenti nakon već nekoliko mjeseci od operacije, nezadovoljni izgledom nosa, dolaze na konzultacije i pitaju me mogu li im popraviti “loše operiran nos”. U tom ih trenutku uglavnom odbijam jer je potrebno sačekati od 6 mjeseci do godinu dana nakon operacije nosa kako biste vidjeli kako će on izgledati u konačnici. Tkiva bi tijekom tog vremena trebala zarasti, a nos poprimiti konačni izgled. Ako nezadovoljstvo traje i nakon tog vremena, reoperacija nosa opravdani je izbor.

Za kraj, odluka o svakoj estetskoj operaciji, pa i rinoplastici, je proces koji se događa putem osobnih konzultacija i izmjena informacija putem digitalnih medija. Riječ je o obostranom procesu stvaranja međusobnog povjerenja da konačni cilj – lijep nos – može biti ostvaren. Ako kao kirurg imam osjećaj da iz bilo kojeg razloga ne mogu ispuniti želje klijenta, bolje je odvratiti ga od zahvata.

Pročitajte još i ...