Profumi di Procida – najljepša mirisna sjećanja na otok

Procida – najmanji otok u Napuljskom zaljevu, jedna je od najbolje čuvanih tajni Italije. Otok ribarskih mjesta s fasadama u svim mogućim pastelnim bojama, crnih i pješčanih plaža te milijuna malih, vijugavih ulica, mnoge će s pravom podsjetiti na Positano, Iako je od Napulja udaljena tek četrdesetak minuta vožnje brodom, nikad nije toliko puna turista poput susjednih otoka, Caprija i Ischije. No, to bi se uskoro moglo promijeniti, budući da je upravo Procida proglašena Talijanskom prijestolnicom kulture 2022.

Osim po svom bogatom kulturnom nasljeđu, otočić Procida poznat je i kao mjesto snimanja legendarnih holivudskih ostvarenja, a najbolje se pamte filmovi Il PostinoTalentirani gospodin Ripley Kleopatra iz šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Mirisna sjećanja

No, uz sve prirodne ljepote koje krase Procidu, mnogi će reći kako su im po povratku kući najživlja ostala mirisna sjećanja na ovaj otok. Opojni i omamljujući mirisi mora, cvijeća, drveta, mediteranskog bilja i agruma. A kako biste sve te mirise doista i fizički mogli ponijeti sa sobom, nakon boravka na ovom rajskom otoku, pobrinula se mala parfumerska manufaktura Profumi di Procida .

Njihova mirisna priča započela je sada već davne 1978., a kako sami kažu, svoje iskustvo ‘bruse’ kroz vrijeme. Rado će citirati velikog pisca J.K. Huysmansa koji je jednom prilikom rekao kako u parfumerskom poslu, umjetnik usavršava nedovršeno djelo prirode, izdvaja mirise i tretira ih kao što draguljar brusi dragi kamen. Tako im dodaje vrijednost.

U ovoj maloj, ali nadaleko poznatoj manufakturi smatraju kako je kroz mirise koje unosimo u naš dom, ali njima mirišemo i svoje tijelo, a biramo ih prema vlastitim afinitetima, moguće naglasiti naš karakter i osobnost, ali i naše raspoloženje.

“Naša posebnost i naša filozofija leži u odabiru sirovina najviše moguće kvalitete. Mirise testiramo i razvijamo ih jednog po jednog, a kada stvorimo čitavu paletu, pokušavamo prizvati sjećanja. Ona na djetinjstvo, na putovanje, na ljubav. Tako stvaramo nove osjećaje i slatke nostalgije”, poručuju iz manufakture Profumi di Procida.

Otok koji nesebično daje

U tome im izuzetno veliku pomoć pruža sam otok Procida – otok kulture, višestoljetnih običaja i tradicije, jednostavnosti svakodnevnog života te intenzivnih boja koje prate sva godišnja doba. Tamošnja blaga klima, čista i očuvana priroda, cijelogodišnji zagrljaj sunca i položaj u samom srcu Mediterana uvelike doprinose raskoši aroma i mirisa što ih ovaj otok nudi.

U ovim jedinstvenim mirisnim kreacijama nalaze se isključivo mirisi otoka: mirisi cvijeća, mora, kore drveća koje raste na otoku, začinskog i aromatičnog bilja, zemlje spaljene suncem. Svaki se proizvod osmišljava i proizvodi na zanatski način, s puno ljubavi i pažnje. Svaki miris nosi ime pojedinog dijela otoka kojim je nadahnut temeljem mirisa specifičnih za upravo taj mali djelić otoka.

Tako će, primjerice, miris Marina di Corricella, koji dolazi kao eau de parfum i kao eau de toilette, u trenu prizvati morski povjetarac koji puše u staroj lučici istoga imena. U njemu je sadržan osjećaj beskraja koji ispunjava srce i nježan zagrljaj mora i njegove slane opojnosti.

  

Eau de parfum Limone je istovremeno svjež i klasičan miris. Citrusne note prizivaju velike nasade agruma po kojima je ovaj otok poznat diljem svijeta, zahvaljujući jedinstvenom spoju plodnosti i sastava vulkanskoga tla na kojemu rastu. Prštav, osvježavajuć, a u isto vrijeme čist i smirujuć – upravo je ovo miris kojega lagani maestral raznosi uličicama Procide tijekom večernjih šetnji.

Eau de parfum Terra Murata priča priču o najvišem dijelu otoka u kojem se spajaju mirisi mora, zemlje, smilja i kamena natopljenog solju. U njemu se nalaze i pomalo divlji mirisi mediteranske makije koji mirisu daju pomalo animalnu notu.

Kolekcija Profumi di Procida uključuje i proizvode za njegu tijela te mirise za dom uz koje ćete ovaj prekrasni otok oživjeti i u svome domu.

Pročitajte još i ...