Riješimo dilemu: mogu li se čukljevi ispraviti?

Što je zajedničko Amal Clooney, Meghan Markle, Cameron Diaz, Tildi Swinton i Iman? Osim što je riječ o svjetskim celebrityjima, sve ove prekrasne dame pate zbog zajedničke im boljke – čukljeva.

Čukljevi, poznati i kao hallux valgus, zapravo su deformiteti zgloba palca stopala. Osim funkcionalnog problema, radi se i o inestetizmu stopala. Kako nam je pojasnio Prim. dr. med. Milan Milošević, specijalist ortopedije i traumatologije i osnivač Poliklinike Ribnjak, palac se pod pritiskom savija prema ostalim prstima, a zglob postaje crven i bolan.

Prim. dr. med. Milan Milošević, specijalist ortopedije i traumatologije

“Pojava čukljeva obično je postupna, pri čemu se struktura kostiju mijenja, uzrokujući grbu. Javljaju se bolovi, a s vremenom i artritis. Točan uzrok ove pojave nije jasan, no neki od poznatih razloga njezina nastanka svakako su nošenje uskih cipela, cipela s visokim potpeticama, genetske predispozicije i reumatoidni artritis. Dijagnoza se općenito temelji na simptomima i rendgenskim snimkama”, rekao nam je dr. Milošević.

Čukljeve može dobiti svatko, češći su u žena

Također nam je otkrio kako čukljeve može dobiti svatko, no češće se javljaju kod žena nego kod muškaraca, i to zbog genetskih razloga i samih navika nošenja obuće koja to uzrokuje.

“Pojava čukljeva kod adolescenata u dobi između 10 i 15 godina uzrokovana je najčešće genetskom predispozicijom, dok se kod odraslih osoba razvija radi vanjskih utjecaja”, kaže naš sugovornik te dodaje kako tegobe vezane uz hallux valgus uključuju vidljivu kvrgu s vanjske strane palca, bol i osjetljivost na dodir, ukočenost i ograničenost pokreta palca, što otežava hodanje i nošenje obuće, a ponekad se javlja i  deformacija drugog prsta stopala.

“Razvoj čuklja sigurno se može usporiti, čak i tamo gdje postoji genetska predispozicija. Za prevenciju najbolje je koristiti obuću koja Vam ostavlja dovoljno prostora i ne pritišće Vaš palac. Iako se na tržištu mogu pronaći razni separatori koje prati snažan marketing, oni ne mogu spriječiti razvoj deformacije”, upozorava primarijus Milošević.

Konzervativno liječenje, operacija ili pak Botox?

Prema riječima dr. Milana Miloševića, čukljevi se mogu liječiti nekirurškim metodama  samo u ranim stadijima bolesti, no one ne mogu vratiti stanje palca u poziciju prije deformacije kosti.

“Konzervativne metode mogu ublažiti bol i spriječiti daljnji napredak deformacije u određenoj mjeri – neke od tih metoda su, primjerice, promjena obuće i primjena posebno dizajnirane ortoze. Kod pacijenata koji iz raznoraznih razloga nisu kandidati za kirurško liječenje – na primjer, ne žele operaciju, pate od raznih komorbiditeta ili imaju recidiv, a imaju definiranu umjerenu deformaciju – jedna od novih metoda, ne samo olakšanja bolova, već i prvog koraka prema izlječenju ove bolesti, jest metoda aplikacije botulinum toksina tipa A (Botoxa)”, otkrio nam je dr. Milošević.

Poliklinika Ribnjak je, kao svojevrsni pionir u primjeni mnogih metoda koje su nekada predstavljale avangardu, a danas su sastavni dio suvremene medicine, poput autologne kondicionirane plazme (PRP), sada prva ustanova u Hrvatskoj koja nudi mogućnost tretmana bolova stopala, i to konzervativnom metodom aplikacije Botoxa u područje mišića u neposrednoj blizini nožnog palca.

“Operativno liječenje čukljeva rezervirano je za bolne deformitete, kao i estetsko-funkcionalni nalaz koji narušava kvalitetu života. O tome koja će metoda biti primijenjena odlučuje niz čimbenika, poput dobi, stručnih parametara – metatarzofalangealnog kuta, intermetatarzalnog kuta, prisutnosti većih deformacija stopala ili drugih komorbiditeta, očekivane funkcionalnosti zgloba nakon operacije, i drugo”, pojašnjava dr. Milošević.

Individualni pristup za odlične rezultate

Dodaje kako se u  Poliklinici Ribnjak kirurška metoda korekcije čuklja provodi kao jednodnevna procedura te pacijent isti dan odlazi kući.

“Operativni zahvat je vrlo siguran i poštedan te se izvodi  rutinski. Svodi se na korekciju koštane deformacije kako bi se korigirali anatomski odnosi ligamenata i tetiva  u prvobitnu poziciju i smanjila bol te olakšao hod. Oporavak obično traje nekoliko tjedana, a cijelo to vrijeme možete hodati uz pomoć posebne cipele koja sprječava opterećenje na prste stopala. Potpuni oporavak se očekuje, ovisno o primijenjenoj metodi, u periodu od 8-16 tjedana”, otkriva primarijus Milošević.

Individualni pristup i adekvatna kirurška tehnika omogućuju odličan krajnji rezultat, a prema riječima našega sugovornika, ponovno pojavljivanje deformacije nakon zahvata moguće je, ali ne i izvjesno. Bitno je slijediti postoperativne upute liječnika i paziti na tjelesnu težinu. Neki pacijenti imaju predispozicije za razvoj deformacije palca zbog povećane mobilnosti zgloba. Svako stopalo je jedinstveno, stoga i pristup mora biti prilagođen pojedincu.

Dodajmo i kako cijena ovog zahvata u Poliklinici Ribnjak iznosi u prosjeku 15000 kn.

Pročitajte još i ...