Za 10-ak minuta do punih usana

Pune usne simbol su ženstvenosti, a uvriježeno je mišljenje da lijepe i senzualne usne pristaju svakoj osobi. One su zaštitni znak Angeline Jolie, Monice Bellucci, Scarlett Johansson… Uz današnje metode pune usne dostupne su svima.

Što su uopće lijepe usne? Dojam je subjektivan, ali kirurzi smatraju da donja usnica mora biti 1,5 puta veća od gornje. S obzirom na to da se trendovi mijenjaju, nerijetko se mogu vidjeti „patkaste usne“, odnosno one gdje gornja usna prekriva donju i veća je od nje. Naravno, odabir ovisi o vašim preferencijama, a danas su dostupne brojne metode, stoga lako možete odabrati onu koja vam najviše odgovara.

profimedia-0137575556-b

Postoji nekoliko metoda povećanja usnica koje su danas u najčešćoj primjeni, a to su povećanje usana hijaluronskim filerima, vlastitim masnim tkivom (lipofilling) te kirurškim tehnikama (izvrtanjem ili everzijom). S obzirom na to da su brze i neinvazivne, danas su najčešće tehnike upravo apliciranje hijaluronskih filera ili masnog tkiva.

Brze i učinkovite metode

Povećanje usana uglavnom se svodi na injekcijsku aplikaciju određenog preparata, najčešće polutrajnim dermalnim filerima, odnosno hijaluronskom kiselinom ili pak vlastitim masnim tkivom.

dr. Nikola Milojević - Poliklinika Milojević
dr. Nikola Milojević

Fileri su preparati hijaluronske kiseline koja se prirodno nalazi u ljudskom organizmu u koži. Punjenje se može injektirati ispod ruba usana kako bi se naglasile usne i definirao rub, a volumen samih usana može se povećati injektiranjem u mišić. Dugotrajnost rezultata ovisi o primijenjenim materijalima, a najčešće se radi o otprilike 9 mjeseci nakon čega je, po potrebi, potrebno ponoviti tretman.

Tretman ne zahtijeva hospitalizaciju, a nakon dva dana otok potpuno splašnjava dok se krajnji rezultati vide za otprilike dva tjedna, kada se preparat preraspodijeli i dobije konačan oblik. Ovom procedurom u samo 10 minuta i uz manju dozu lokalnog anestetika svojim usnama možete osigurati mladenačku punoću.

„Najčešći pacijenti za ovaj tretman i dalje su žene, no dob varira, a ovisi i o razlogu: neke pacijentice odlučuju se augmentaciju usana zbog određenih godina, budući da s godinama usne postaju sve tanje, gube masnoću i kolagen. Počinju padati, na gornjoj usnici dolazi do stvaranja tzv. pušačkih bora, a česta je pojava i razlijevanje ruža. Također nam dolaze i pacijenti koji žele povećati prirodno tanke usne“, pojasnio je dr. Nikola Milojević, dodavši kako cijena zahvata ovisi o količini potrebnih materijala, no uglavnom se kreće od 2 000 kuna na dalje.

Russian top model Irina Shayk stars in Avon 2014 promotional campaign., Image: 206397028, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pic

Još jedna od metoda povećanja usana je povećanje injekcijama masnog tkiva. Radi se o lipofilling (lipotransfer) metodi. Naime, u postupku se uzima masno tkivo s mjesta gdje ga ima dovoljno i aplicira se u usne, a budući da se radi o vlastitom tkivu, ne postoji mogućnost odbacivanja. Postupak se radi tako da se iz drugih dijelova tijela pacijenta prikuplja masno tkivo koje se pročišćava, filtrira, a potom injektira u odgovarajuća područja pomoću tankih igala. Procedura traje 15 minuta i ne zahtijeva hospitalizaciju. Obično je tijekom godine dana potrebno napraviti nekoliko tretmana da bi se dobio željeni izgled jer se u proceduri događa resorpcija masnog tkiva. U vrlo kratkom periodu nakon injektiranja može se očekivati blago otok koji s vremenom nestaje, a obično splasne u roku od 7–14 dana. Ovim načinom ostvaruje se potpuno prirodan izgled usana koji zadržava osjetljivost na dodir.

Privlačne i lijepe usne neizostavan su dio estetski skladnog lica. Još nisu izašle iz mode, a nekako se čini da će njihova era potrajati, stoga u skorijoj budućnosti možemo očekivati još novih metoda za postizanje punijih usana.

Pročitajte još i ...