Za 10-ak minuta do punih usana

Pune usne simbol su ženstvenosti, a uvriježeno je mišljenje da lijepe i senzualne usne pristaju svakoj osobi. One su zaštitni znak Angeline Jolie, Monice Bellucci, Scarlett Johansson… Uz današnje metode pune usne dostupne su svima.

profimedia-0137575556-b

Postoji nekoliko metoda povećanja usnica koje su danas u najčešćoj primjeni, a to su povećanje usana hijaluronskim filerima, vlastitim masnim tkivom (lipofilling) te kirurškim tehnikama (izvrtanjem ili everzijom). S obzirom na to da su brze i neinvazivne, danas su najčešće tehnike upravo apliciranje hijaluronskih filera ili masnog tkiva.

Brze i učinkovite metode

Povećanje usana uglavnom se svodi na injekcijsku aplikaciju određenog preparata, najčešće polutrajnim dermalnim filerima, odnosno hijaluronskom kiselinom ili pak vlastitim masnim tkivom.

dr. Nikola Milojević - Poliklinika Milojević
dr. Nikola Milojević

Fileri su preparati hijaluronske kiseline koja se prirodno nalazi u ljudskom organizmu u koži. Punjenje se može injektirati ispod ruba usana kako bi se naglasile usne i definirao rub, a volumen samih usana može se povećati injektiranjem u mišić. Dugotrajnost rezultata ovisi o primijenjenim materijalima, a najčešće se radi o otprilike 9 mjeseci nakon čega je, po potrebi, potrebno ponoviti tretman.

Tretman ne zahtijeva hospitalizaciju, a nakon dva dana otok potpuno splašnjava dok se krajnji rezultati vide za otprilike dva tjedna, kada se preparat preraspodijeli i dobije konačan oblik. Ovom procedurom u samo 10 minuta i uz manju dozu lokalnog anestetika svojim usnama možete osigurati mladenačku punoću.

„Najčešći pacijenti za ovaj tretman i dalje su žene, no dob varira, a ovisi i o razlogu: neke pacijentice odlučuju se augmentaciju usana zbog određenih godina, budući da s godinama usne postaju sve tanje, gube masnoću i kolagen. Počinju padati, na gornjoj usnici dolazi do stvaranja tzv. pušačkih bora, a česta je pojava i razlijevanje ruža. Također nam dolaze i pacijenti koji žele povećati prirodno tanke usne“, pojasnio je dr. Nikola Milojević, dodavši kako cijena zahvata ovisi o količini potrebnih materijala, no uglavnom se kreće od 2 000 kuna na dalje.

Russian top model Irina Shayk stars in Avon 2014 promotional campaign., Image: 206397028, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pic

Još jedna od metoda povećanja usana je povećanje injekcijama masnog tkiva. Radi se o lipofilling (lipotransfer) metodi. Naime, u postupku se uzima masno tkivo s mjesta gdje ga ima dovoljno i aplicira se u usne, a budući da se radi o vlastitom tkivu, ne postoji mogućnost odbacivanja. Postupak se radi tako da se iz drugih dijelova tijela pacijenta prikuplja masno tkivo koje se pročišćava, filtrira, a potom injektira u odgovarajuća područja pomoću tankih igala. Procedura traje 15 minuta i ne zahtijeva hospitalizaciju. Obično je tijekom godine dana potrebno napraviti nekoliko tretmana da bi se dobio željeni izgled jer se u proceduri događa resorpcija masnog tkiva. U vrlo kratkom periodu nakon injektiranja može se očekivati blago otok koji s vremenom nestaje, a obično splasne u roku od 7–14 dana. Ovim načinom ostvaruje se potpuno prirodan izgled usana koji zadržava osjetljivost na dodir.

Privlačne i lijepe usne neizostavan su dio estetski skladnog lica. Još nisu izašle iz mode, a nekako se čini da će njihova era potrajati, stoga u skorijoj budućnosti možemo očekivati još novih metoda za postizanje punijih usana.

Pročitajte još i ...