Serum ili krema? Najbolje oboje!

Iako su kreme stup svakodnevne skincare rutine, čim pređemo 35. , one prestaju biti dovoljne za očuvanje mladolikosti. Već  s pojavom prvih znakova starenja, u njegu uvodimo serume. Riječ je o preparatima namijenjenima intenzivnoj njezi kože koji će, ovisno o sastojcima koji dolaze u visokoj koncentraciji, obaviti mnoge važne zadatke. Tako postoje anti-age serumi, hidratantni serumi, serumi protiv hiperpigmentacija, sivila kože, umornog izgleda i slično.

U terminologiji beauty industrije nazivaju se još i koncentratima za lice ili eliksirima jer njihovo je djelovanje doista učinkovito i višestruko intenzivnije od krema. Njihove su formulacije često na bazi vode, bez uljne komponente, a imaju maksimalnu koncentraciju aktivnih sastojaka i strukturu koja omogućuje najveću absorpciju sastojaka kroz kožu.

Nanose se u maloj količini – dovoljno je svega nekoliko kapi, i to prije kreme. Njihova lagana tekstura posebno odgovara koži u vrućim ljetnim danima, pa se mnoge od nas odlučuju samo za serum koji će prodrijeti dublje u kožu, hidratizirati je pa i nahraniti.

Razlika između kreme i seruma

Budući da sadrže veće koncentracije aktivnih sastojaka i učinkovitije djeluju, njihova je cijena često viša od one koju plaćamo za kreme. I dok se krema uglavnom zadržava na površini kože, s malom sposobnošću prodiranja u dublje slojeve kože, serum se apsorbira u dublje slojeve kože.

Krema će stvoriti barijeru između kože i vanjskih utjecaja, štiteći kožu na površini, a djelovanje seruma događa se duboko u koži i tako joj osigurava sve aktivne sastojke. Razlika je i u samoj teksturi – serumi su laganiji, dok kreme često imaju raskošne i hranjive formulacije. No, ove razlike nikako ne znače da je nužno birati između ova dva proizvoda – upravo suprotno – najbolje će djelovati u sinergiji.

Kome su namijenjeni?

Uglavnom su namijenjeni svim tipovima kože, a s obzirom da nemaju uljnu komponentu, odgovarat će osobama masnije i mješovite kože. Ovisno o njihovim svojstvima potrebno je obratiti pažnju na dragocjene sastojke poput retinola, jasmonske kiseline, ramnoze, vitamina C ili E. Ključni su u anti-age njezi, ali pomlađivanje nije njihova jedina funkcija – danas se sve više sastojka posvećuje specifičnim problemima kože koji se mogu javiti u svim godinama.

Pročitajte još i ...