Sjajni rezultati prije i poslije liposukcijskih tretmana

Liposukcija se razvila iz diskutabilne prakse u Europi šezdesetih godina prošlog stoljeća, u kojoj su se masne naslage doslovce rezale s tijela. Ta praksa mogla se primjenjivati samo na području tijela koje nije bilo jako dobro prokrvljeno zbog količine krvi koje su pacijentice i pacijenti gubili prilikom takvog zahvata. Tijekom sedamdesetih godina razvila se preteča liposukcije, tehnika kojom su se tupom kanilom izvlačile masnoće, ali samo na području vanjskog dijela bedara.

Daljni razvoj tehnike liposukcije došao je do ovog današnjeg u kojem se liposukcijom izvlači masnoća iz gotovo bilo kojeg dijela tijela. No, napredak medicine i korištenje raznih tehnologija u estetskoj kirurgiji liposukciju je odveo do neslućenih razmjera. Tako sada postoje primjerice i hidroliposukcije i vibroliposukcije, a svaka od njih ima svoju specifičnu namjenu za određeni dio tijela.

Hidroliposukcija

Hidroliposukcija je inovacija koja je u postupak uvela vodu jer se mast tako lakše odvaja i izvlači van. Naknadno se u vodu dodao anestetik, adrenalin i različiti dodaci koji olakšavaju postupak u smislu manjeg krvarenja. S obzirom na to koliko se vode infiltrira u odnosu na količinu masti koja se vadi, razlikujemo mokru, supermokru i tumescentnu hidroliposukciju.

 

Dakle, u postupku se ubrizgava otopina s lokalnim anestetikom i lijekom koji steže krvne žile (vazokonstriktori) – što smanjuje bol, krvarenje i otok, skraćujući time vrijeme oporavka. Masno tkivo se time razbija, homogenizira te se potom isisava u formi guste žute mase. Zahvat se izvodi u općoj anesteziji, a nakon zahvata izvađeno masno tkivo moguće je transferirati u druge dijelove tijela kako bi se oni popunili (lipotransfer).

Vibroliposukcija

Vibroliposukcija razbija masne stanice vibracijom te ih usisava. Vibroliposukcija, skraćeno PAL (Power Assisted Liposuction), zapravo znači dodatnom snagom (vibracijom) potpomognuta liposukcija. Podrazumijeva skulpturiranje masnog tkiva tijela i lica pomoću specijalne vibrirajuće tanke liposukcijske kanile uvedene u potkožno masno tkivo.

Vibro sonda radi vibracije i u takvom vodenom mediju doslovno rastrese mast te ona pod negativnim tlakom dolazi u cijevi i ide u spremnik. I dalje je zlatni standard za velike regije jer je najbrža i najefikasnija. Uvedena vibroliposukcijska kanila može se kretati vrlo precizno, a njezino pokretanje vrši zrak preko specijalnog aparata (Air Assisted Device).Postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji, a kod većih regija i u općoj anesteziji. Nakon ove metode masno se tkivo također može iskoristiti za lipotransfer – uklanjanje masnih stanica s neželjene regije te njihovu transplantaciju na željeno mjesto (npr. stražnjica ili grudi).

Laserska liposukcija (laserska lipoliza)

Laserska lipoliza podrazumijeva liposukciju pomoću lasera – uz pomoć laserske energije nastaje grijanje tkiva i otapanje masti koja se sukcijom izvlači van. Kod tretmana laserske lipolize koriste se laserske zrake za otapanje masnoća. Laserska zraka ulazi pod kožu i izaziva pucanje masnoće, to jest masnih stanica, te se na taj način one pretvaraju u emulziju koja se kasnije usisava.

Pravilnom upotrebom proizvodi se bolji lifting efekt, zaustavlja se krvarenje iz krvnih žilica i dolazi do reorganiziranja kolagena. Toplinska energija također radi mikrotraumu kože koja se pri tome zateže, tako da je efekt laserske lipolize dvojak.

Idealna je za manja područja (podbradak, unutarnja strana koljena ili trbuh koji treba minimalnu korekciju) te je nježnija i preciznija od vibroliposukcije, ali se ne može koristiti za, primjerice, trbuh koji zahtijeva evakuaciju 5 litara masti jer bi zahvat u tom slučaju trajao 20 sati. Laserska lipoliza služi i za poboljšavanje ili poravnavanje nakon tretmana obične liposukcije. U postupku se koristi lokalna ili potencirana lokalna anestezija. Što se tiče radiofrekventne liposukcije, radi se o praktički istom postupku, ali je radiofrekventna lipoliza manje učinkovita i sporija od lasera. Također je pogodna za manje regije.

Ultrazvučna liposukcija (Vaser Lipo)

Vaser Lipo koristi ultrazvučne valove za razbijanje masti i najnoviji je tip liposukcije u tom rangu. Ovaj zahvat koristi visokofrekventni ultrazvuk koji je posebno usmjeren na masne stanice u tijelu. Tako se masne naslage nježno razbijaju, dok okolno tkivo ostaje neoštećeno. Ultrazvučna liposukcija brža je i efikasnija te se njome oblikuju i veće regije koje nisu jako masne (u smislu debljine sloja masti).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Clinica Dr Balaguer (@drbalaguer)

U idealnim uvjetima može se izvući maksimalno do 3 litre masti i raditi fine definicije jer se sondom može doći nešto bliže koži te odstraniti i najpovršniju mast. Tako se može utjecati na vanjski izgled pa čak i postići efekt „pločica“ na trbušnjacima.Prije aplikacije ultrazvuka koristi se lokalna anestezija (ponekad potencirana lokalna), a u kombinaciji se može koristiti vibroliposukcija. Ovom se metodom kroz postupak oblikovanja istovremeno zateže koža. Budući da je masno tkivo izvađeno ovim postupkom potpuno neoštećeno, moguće ga je transferirati u druge dijelove tijela.

Pročitajte još i ...