Što slijedi kad “odgulimo” sve svoje komplekse?

Neki dan je moja prijateljica rekla svojoj kćeri koja joj je pokušala izložiti neki svoj teen problem: “Jana, pusti me na miru, tek sam se jučer riješila svojih kompleksa…”

Tu ne bi bilo nikakvog problema da prijateljica nema 45, a Jana 15 godina. Prijateljica je na pragu menopauze, a Jana, njezina prekrasna kći, ulazi u najčarobnije razdoblje svog života: ljubav, izlasci i sve ostalo što dolazi s tim… Ono što je moja prijateljica rekla je, zapravo, jedna velika istina, a to je da ženama treba jedno 40 godina da “odgule” sve svoje komplekse. I taman kad ih odgule, tijelo im počne singnalizirati kraaaaaaj.

Kraj čega? Pa vi prštite od samopouzdanja, odjeća vam savršeno stoji, počeli ste vježbati, još ste zgodni, lucidni, počeli ste razmišljati o novim grudima… Kad ono – vaši se jajnici ne oglašavaju crvenom bojom već mjesecima…

Dijagnoza: perimenopauza

Ako je koja od vas u 45. godini do jučer razmišljala kako bi moooožda bilo lijepo imati još jedno dijete, nakon te ćete se spoznaje zatvoriti u sobu i zamoliti ukućane da vas malo ostave na miru… I pokušati posložiti svoje misli i osjećaje. Romantična komedija i pjesme s najdražeg muzičkog albuma ovaj put neće pomoći.

Zašto neke od nas – uz sve ohrabrujuće poruke – menopauza toliko plaši? Zašto ponekad ne želimo ni kliknuti tekstove s tom temom – a u ovim nam godinama konstantno dolaze u vidu raznoraznih reklama, zbog pametnog softvera koji „kuži“ tko smo i što smo? Zašto već i Internet zna ono što si mi još nismo spremne priznati?

Nismo si spremne priznati da starimo. Nismo još. Nismo još spremne oprostiti se s nekim idejama o kojima smo još donedavno maštale, nismo spremne postati ozbiljne gospođe.

Seks-simbol i oronula dama

Koji su vam momenti najgori? Oni kada vaše najbliže prijateljice krenu pričati o vama (svima zajedno) kao sredovječnim ženama ili kada pročitate negdje da je Clint Eastwood (90) još uvijek sex-simbol, a Sharon Stone (62) oronula gospođa? Ili kad na listu svojih prioriteta ubacite zdravlje… Zdravlje. Za sve nas zdrave, koji o zdravlju do jučer uopće nismo razmišljali…

„Pa naravno da žena od pedeset ne može biti privlačna kao ona od trideset“, reći će u nekom ležernom razgovoru neki naš muški kolega, a naš će malo pecnuti. Nikad više, ha? Možemo li još biti žena za kojom se okreću na ulici? Možemo li još zavesti frajera? Moramo li sad početi razmišljati o unucima i spremati recepte za najbolje slastice s kojima će ih baka oboriti s nogu? Jučer su nam se šezdesete činile užasno daleka budućnost, a danas su nam one bliže nego naše dvadesete…

Melanie Griffith, 67-godišnja glumica, u ružičastom kostimu, kao podrška podizanju svijesti o raku dojke

I nije da bismo sad zavodile frajere po cesti. I nije da nam nedostaje zviždanje radnika sa skele, ali ta naša ženstvenost, putenost, sve ono s čime smo se razbacivale prije desetak godina lagano… Što?

Dok pokušavamo biti politički korektne i pronaći neke dobre strane svakog razdoblja u životu, nekako nam je ipak jasno da svaka tridesetogodišnjakinja dođe u pedesete. Ako ima tu sreću.

Pročitajte još i ...