Proširene kapilare i crvenilo lica – donosimo metode koje rješavaju problem

Trajno i intenzivno crvenilo, odnosno rosacea, kožno je oboljenje iza kojeg se skriva pojačana osjetljivost kapilara kože lica. Manje kapilare najčešće se pojavljuju na nosu, obrazima i ispod očiju. Osim vanjskim faktorima, kapilare i crvenilo (čak i rosacea) uzrokovani su genima, odnosno tipom kože – tanja i svjetlija koža ujedno je osjetljivija.

Nakon širenja kapilara, one bi se trebale stegnuti i vratiti u prvotno stanje, no kod osoba sa slabom elastičnosti, kapilare se šire, ali nisu dovoljno jake kako bi se vratile u početno stanje te ostaju trajno proširene. Dakle, tanke žilice na licu ne pucaju, već se šire jer su izgubile sposobnost stezanja.

Vidljiva mreža kapilara

Posljedica je trajno vidljiva mreža kapilara na koži. S godinama se stanjuje koža, a popucale kapilare postaju sve vidljivije. Takvo je stanje kronično i ne postoji jedinstveni lijek, ali postoje metode kako se ono može ublažiti.

Za takav nastanak crvenila na koži najodgovorniji su geni i slabo vezivno tkivo, no razvoj svakako pospješuju i određeni unutarnji i vanjski faktori poput stresa, naglih odstupanja u temperaturi, UV-zračenja, alkohola, jakih začina, kofeina, hormonalne neravnoteže.

Crvenilo nije isključivo estetski problem jer se daljnjim razvojem poremećaja može razviti i rosacea, upalna bolest kože s crvenim čvorićima i prištićima. Osobe čija je koža sklona rosacei trebale bi izbjegavati sve što utječe na stezanje, odnosno proširivanje žila, a to su uglavnom vanjski faktori i životne navike poput solarija, saune, cigareta, alkohola, kave i sl.

Laseri kao SOS

Danas se za tretiranje kapilara i crvenila na licu najčešće koriste laseri kojima se djeluje na vaskularne strukture i utječe na koagulaciju krvnih žila. Tako se smanjuje utjecaj vanjskih faktora na njihovu osjetljivost i daljnju progresiju, a u procesu ne dolazi do oštećivanja epidermisa. Za vrijeme laserskog tretmana uklanjanja kapilara, odnosno crvenila kože, svjetlost se pretvara u toplinu, a krvna se žila zatvara i nestaje.

Broj tretmana uklanjanja nije predvidiv, a ovisno o osobi i stanju kože, tretman se za što bolji rezultat može ponoviti. Tako tretirane kapilare ne mogu se vratiti, ali mogu nastati nove.

Danas se laserom uklanjaju vaskularne lezije i pigmentne promjene sa svih dijelova tijela. Mogu se ukloniti sve kapilare i vene, neovisno o boji, a uvjet je da su promjera do 2 mm. Manje vene i kapilare nestaju odmah, dok je za veće potrebno neko vrijeme da nestanu.

Moćna IPL tehnologija

Iznimno uspješnom pokazala se i IPL tehnologija, kojom se u renomiranoj zagrebačkoj Poliklinici Sinteza tretiraju kapilare na licu. “IPL tretman Venus Versa™ iznimno je snažno oružje u borbi protiv pigmentiranih i vaskularnih lezija, a zahvaljujući specijaliziranim nastavcima, uspješno se bori i protiv rozaceje, proširenih kapilara i spider vena na nogama, dekolteu i licu“, objasnila nam je dr. Jeannette Gjurić, vlasnica poliklinike.

Patentirana SmartPulse™ tehnologija prodire kroz nekoliko slojeva kože, a prilikom apsorpcije u ciljano tkivo generira toplinu – na taj se način korigiraju nesavršenosti na koži, bez oštećenja na okolnim, zdravim stanicama, otkriva doktorica Gjurić.
Kao rezultat razmjene svjetlosne i toplinske energije između IPL-a i kapilare, kod mnogih pacijenata do drastičnog poboljšanja dolazi već nekoliko sati nakon tretmana, no vidljivost kapilara nastavit će se smanjivati još tjednima.

Pročitajte još i ...