Uklonite proširene kapilare i crvenilo lica

Trajno i intenzivno crvenilo, odnosno rosacea kožno je oboljenje iza kojeg se skriva pojačana osjetljivost kapilara kože lica. Manje kapilare najčešće se pojavljuju na nosu, obrazima i ispod očiju. Uz vanjske faktore, kapilare i crvenilo, rosacea, uzrokovani su genima, odnosno tipom kože – tanja i svjetlija koža ujedno je i osjetljivija. Nakon širenja kapilara, one bi se trebale stegnuti i vratiti u prvotno stanje, no kod osoba sa slabom elastičnosti, kapilare se šire, ali nisu dovoljno jake kako bi se vratile u početno stanje te ostaju trajno proširene. Dakle, tanke žilice na licu ne pucaju, već se šire jer su izgubile sposobnost stezanja. Posljedica je trajno vidljiva mreža kapilara na koži. S godinama se stanjuje koža, a popucale kapilare postaju sve vidljivije. Takvo je stanje kronično i ne postoji jedinstveni lijek, ali postoje metode kako se ono može ublažiti.

Za takav nastanak crvenila na koži najodgovorniji su geni i slabo vezivno tkivo, no razvoj svakako pospješuju i određeni unutarnji i vanjski faktori poput stresa, naglih odstupanja u temperaturi, UV-zračenja, alkohola, jakih začina, kofeina, hormonalne neravnoteže. Crvenilo nije isključivo estetski problem jer se daljnjim razvojem poremećaja može razviti i rosacea, upalna bolest kože s crvenim čvorićima i prištićima. Osobe čija je koža sklona rosacei trebale bi izbjegavati sve što utječe na stezanje, odnosno proširivanje žila, a to su uglavnom vanjski faktori i životne navike poput solarija, saune, cigareta, alkohola, kave i sl.

Danas se za tretiranje kapilara i crvenila na licu najčešće koriste laseri kojima se djeluje na vaskularne strukture i utječe na koagulaciju krvnih žila. Tako se smanjuje utjecaj vanjskih faktora na njihovu osjetljivost i daljnju progresiju, a u procesu ne dolazi do oštećivanja epidermisa. Za vrijeme laserskog tretmana uklanjanja kapilara, odnosno crvenila kože, svjetlost se pretvara u toplinu, a krvna se žila zatvara i nestaje.

Broj tretmana uklanjanja nije predvidiv, a ovisno o osobi i stanju kože, tretman se za što bolji rezultat može ponoviti. Tako tretirane kapilare ne mogu se vratiti, ali mogu nastati nove.

Danas se laserom uklanjaju vaskularne lezije i pigmentne promjene sa svih dijelova tijela. Mogu se ukloniti sve kapilare i vene, neovisno o boji, a uvjet je da su promjera do 2 mm. Manje vene i kapilare nestaju odmah, dok je za veće potrebno neko vrijeme da nestanu.

Pročitajte još i ...