I zimsko sunce može biti opasno – zaštitite svoju kožu na skijanju

Iako su ovih dana u fokusu sve užurbanije prireme za najluđu noć u godini, mnogi od nas će se, čim isprate Staru i požele dobrodošlicu Novoj godini, zaputiti u neko od planinskih odredišta kako bi se odmorili i uživali u sniježnom pejzažu.. I svejedno je hoćete li svoje dane na snijegu provoditi spuštajući se padinama na skijama ili ćete uživati u laganim šetnjama uz pauze za kuhano vino i kobasice – kožu valja pripremiti za ekstremne uvjete koji vladaju na planinskim vrhuncima.

Dermatolozi su složni oko toga da kožu za odlazak na skijanje treba pripremiti upravo kao i za odlazak na ljetovanje, a ta priprema podrazumijeva nepovoljne uvjete koje koži mogu naštetiti. Razlog je jednostavan – niske temperature koje se nerijetko spuste ispod nule, suh zrak i naleti hladnog vjetra oštećuju kožnu barijeru i ubrzano izvlače vlagu iz kože, no postoji još jedna, vjerojatno i najveća opasnost – a to je UV zračenje.

Iako je izlaganje suncu u zimskim mjesecima kraće nego ljeti, ono je i intenzivnije. Stoga nije rijetko da se ljudi sa zimskog odmora na snijegu vrate s opeklinama na licu, nalik onima koje možemo dobiti ljeti na plaži. Naime, upravo boravak na većoj nadmorskoj visini povećava intenzitet sunčevih zraka – i to za čak 12% na svakih 1000 metara visine. Istovremeno, bjelina snijega reflektira 25% više sunčevih zraka nego što to, primjerice, čini pijesak na plaži. Sve ovo kožu čini izrazito podložnom oštećenjima – kako od opeklina, tako i od isušivanja, sitnih pukotina i drugih oštećenja.

Zato na vrh popisa kozmetike koju ćete nositi na skijanje stavite intenzivne hidratantne kreme, visoki SPF i proizvode s lipidima koji će štititi kožnu barijeru. Odmah vam kažemo – retinolu i jakim kiselinama nije mjesto u toj kozmetičkoj torbici.

U nastavku donosimo neke od proizvoda koji će vam biti najbolja pratnja u planinama.

La Roche-Posay Anthelios UVMUNE 400 Fluid

Ovaj fluid ultra lagane tekuće teksture napravljen je za osjetljivu kožu sklonu alergijama na sunce – pa ga mogu koristiti osobe svih tipova i stupnjeva osjetljivosti kože. Pruža sigurnu i potpunu zaštitu od štetnih UV zračenja. Otporan je na vlagu i znoj, gotovo nevidljiv na koži, a sa zaštitnim SPF 50 faktorom štiti od dubokog oštećenja stanica kože. Također, ovaj jedinstveni proizvod utječe na smanjenje oksidativnog stresa, pigmentaciju te znakove fotostarenja kao što su bore, gubitak elastičnosti kože i mrlje. MEXORYL 400  je potpuno novi filter koji je razvio  L’Oreal, a radi se o prvoj kozmetičkoj molekuli koja može apsorbirati sve do 400 nanometara i tako zaštititi kožu od najpodmuklijih, ultra dugih UVA zraka koje spadaju u spektar između 380 i 400 nanometara.

Eau Thermale Avène Hydrance Riche

 

Zahvaljujući hidrirajućem djelovanju ove bogate kreme, hidracija postaje osnova rutine ljepote za osjetljivu, suhu do vrlo suhu dehidriranu kožu. Hydrance Bogata hidrirajuća krema osigurava koži nadopunu Avène termalnom izvorskom vodom za hidriranu kožu tijekom 24 sata. Njezina bogata, neljepljiva tekstura ostavlja kožu gipkom, ugodnom i umirenom tijekom cijelog dana, dok njezin nježan miris budi osjetila. Dostupna i sa SPF 30 UV zaštitom.

Vichy Capital Soleil Stick SPF 50+

Za borbu protiv štetnih učinaka UV zraka, Laboratoriji Vichy su u stick za osjetljiva područja dodali fotostabilan sustav filtera širokog spektra zaštite od UVA/UVB-zraka na bazi Mexoryla®. Hipoalergena formula ispitana je pod dermatološkim nadzorom na osjetljivoj koži, a vulkanska voda kojom je obogaćen ovaj stik smirit će i obnoviti kožu koja je u zimskim mjesecima posebno osjetljiva.

 

Novexpert Masque SOS Ultra-Nourrissant

Jedinstvena maska laboratorija Novexpert sadrži 5 omega, ali i probiotike i tokoferol, a namijenjena je svim tipovima kože, posebno onim dehidriranim. Njeguje i umiruje kožu te ima iznimno brz učinak – unutar sat vremena nakon korištenja maske, hidratacija kože veća je za 60%, a razina lipida do 91%.  Utječe na medijatore upale, jer smanjuje upalne procese od 22-54 %. Ovu masku možete koristiti bez ograničenja, zbog čega je odličan saveznik tijekom uživanja u snijegu.

 

Pročitajte još i ...