Zategnite opuštenu kožu

Što ako ste izgubili kilograme i doveli tjelesnu težinu do savršenstva, ali vašu figuru kvari višak opuštene kože? Sve donedavno operacija je bila jedino rješenje tog problema, no u posljednje se vrijeme javljaju i druge opcije poput različitih tretmana zatezanja kože. Najčešći uzrok opuštene kože jest velik gubitak kilograma, ali i starenje i trudnoća.

Zategnuti kožu gotovo je nemoguće „prirodnim“ putem, posebice ako se radi o velikom udjelu takve kože. Danas se pojavljuje sve više novih uređaja i metoda koje se koriste za zatezanje kože. Različite poliklinike koriste različite uređaje, a svima je cilj izazivanje potrebnog oštećenja vezivnog tkiva kako bi se zategnula koža, bilo da se radi o infracrvenoj svjetlosti ili radiofrekvenciji.

Za lice i tijelo

Tretmanima se koža može zatezati na licu, vratu, podbratku, ali i na nadlakticama, trbuhu i nogama. Praksa učvršćivanja kože temelji se na ideji da će se kolagen na toplome skupiti. Uređaji na bazi svjetlosti dovode toplinu u dermis, dok epidermis ostaje neoštećen. Ta toplina vjerojatno uzrokuje kontrakciju, a time i podizanje kolagena, dok epidermis ostaje neoštećen kao rezultat dinamičkog hlađenja tijekom primjene infracrvene svjetlosti.

Jedan od tri najpopularnija instrumenta za učvršćivanje kože jest Titan (Cutera). Postupak je bezbolan, ali se nakon tretmana može pojaviti blagi eritem koji nestaje u roku od nekoliko sati. Kontrakcija kolagena je trenutačna, a osim te kontrakcije postiže se i sinteza novog kolagena. Mnogi pacijenti primjećuju rezultate nakon korištenja tih uređaja, iako treba spomenuti da određeni postotak osoba ne reagira na ovakve tretmane. Ovim tretmanom zateže se i pomlađuje koža, povećava se njezina napetost te ona postaje mekana, glatka i svježa.

Budući da radiofrekventni uređaji izazivaju nešto veću bol nego infracrveni uređaji, prije tretmana se može koristiti i lokalni anestetik. Nuspojave su ograničene, a najčešće se radi o crvenilu. I infracrveni i radiofrekventni uređaji mogu se rabiti kod svih tipova kože, sve dok su sustavi hlađenja u funkciji.

Iako nije moguće u potpunosti ukloniti višak kože, tretmani su izvrsnog učinka, stoga ni ne čudi da je zatezanje kože unazad nekoliko godina postalo jedan od najizvođenijih zahvata estetske kirurgije.

Pročitajte još i ...