Hiperpigmentacije – kako nastaju i kako ih ublažiti

Vjerujemo da smo se sve s godišnjeg odmora, osim s prekrasnim tenom, odmorenim tijelom i umom, vratile i s pokojom pjegicom ili mrljicom na licu i tijelu. Kako godina ide svome kraju, suca je sve manje, a i dani postaju sve kraći, većina tih pjegica nestaje, no one koje su došle da ostanu mogle bi nam predstavljati problem. I tu kreće potraga za sredstvima i metodama ublažavanja pa i uklanjanja neželjenih hiperpigmentacija.

Što su hiperpigmentacije?

Hiperpigmentacije su sve lokalizirane promjene u pigmentaciji kože koje su tamnije od ostatka okolne kože, a rezultat su prekomjernog nakupljanja pigmenta melanina.

Elsa Hosk releases a photo on Instagram with the following caption: "Freckly ud83dudc35"., Image: 354153465, License: Rights-managed, Restrictions: *** No USA Distribution *** For Editorial Use Only *** Not to be Published in Books or Photo Books *** Handling Fee Only ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA

Melanin je naziv za grupu prirodnih pigmenata nastalih oksidacijom aminokiseline tirozina u stanicama koje se nazivaju melanociti – a one se nalaze u koži, kosi i očima te su zaslužne za njihovu boju. On koži služi kao prirodna zaštita od UV zračenja, a zbog njegova manjka, svjetlopute i svjetolokose osobe ne podnose dobro izlaganje suncu, a ako pretjeraju, kao posljedica mogu nastati ozbiljne opekline. No, činjenica da netko u svom organizmu ima više melanina, nikako ne znači da može zaboraviti na pravila sigurnog izlaganja suncu – redovito nanošenje SPF-a i izbjegavanje sunčanja između 12 i 17 sati.

Kako ih ublažiti, ali i spriječiti?

Savršen porculanski ten bez hiperpigmentacija obično susrećemo kod mladih ili bar mladolikih osoba, no moguće ga je očuvati i u zrelijim godinama. Važno je samo pronaći tretman i/ili proizvod koji će nam u tome pomoći.

Kao što to često biva kod estetske medicine i dermatologije, najbolje rezultate daje kombinacija preventivnog i korektivnog djelovanja, a to drugim riječima znači – profesionalna liječnička pomoć uz kontinuiranu kućnu upotrebu preparata koji pomažu u smanjenju prekomjerne sinteze melanina.

Ovisno o stanju vaše kože te o njezinu tipu, liječnici za tretiranje hiperpigmentacija obično preporučuju kemijske pilinge, laserske tretmane te mikrodermoabraziju i mezoterapiju. Dok kemijski pilinzi i mezoterapija aktivnim sastojcima djeluju na prekomjernu sintezu melanina i posvjetljivanje mrlja, abrazivni tretmani poput mikrodermoabrazije i lasera fizički  uklanjaju pigment s tretiranih područja.

Kod kuće – samo ustrajno!

Ako ih kombinirate s profesionalnim tretmanima ili ste krenuli od njih kao prvi korak borbe s mrljama na licu, ciljani i kvalitetni proizvodi na bazi kiselina sigurno će vam biti od koristi.  Sastojci koji u kućnoj njezi pokazuju najbolje rezultate su azelaična kiselina, retinol, niacinamid, hidrokinon, glikolna kiselina te vitamini C i E – pri čemu svaki od njih nosi specifične benefite za depigmentiranje postojećih mrlja i prevenciju budućih. I kod njihovog odabira najbolje se posavjetovati s dermatologom od vašeg povjerenja. Tako sigurno nećete pogriješiti.

Pročitajte još i ...