Intervju s dr. Željanom Bolančom: Što dermatolozi kažu o čišćenju i njezi kože?

Njega kože preduvjet je dugotrajne mladolikosti i zdrave kože. Iako se kroz život susrećemo s nizom savjeta o pravilnoj njezi, i dalje ostaju neke nejasnoće kao što je, primjerice, pitanje može li se koža zasititi proizvoda i treba li odlaziti kozmetičarki na čišćenje lica. Razgovarali smo s dr. Željanom Bolančom koja nam je otkrila sve o pravilnoj njezi kože.

dr. Željana Bolanča
dr. Željana Bolanča

Kako pravilno navečer očistiti lice od makeup-a?
Njega kože uključuje svakodnevno uklanjanje pudera, šminke, ostataka krema sa zaštitnim faktorom te nečistoća iz okoliša, a potom i nanošenje seruma i krema, ovisno o dobi, ali i o tipu kože. Osobito je važno koristiti proizvod za čišćenje lica koji ne dovodi do dehidracije kože.

Dugi niz godina žene, a osobito muškarci, za čišćenje kože lica koristili su sapune. Iako današnji sapuni nisu ni približno agresivni kao oni prije, ipak imaju svojstvo uklanjanja zaštitnog sloja te dovode do dehidracije kože. Djelovanjem agresivnih čistača, na bazi sulfata, koža gubi vlažnost i nastaju suhe, dehidrirane stanice te se javlja osjećaj zategnute i suhe kože. Sapuni su napravljeni od sastojaka koji povisuju pH kože što uzrokuje dodatno isušivanje. Koža u ranoj dobi i djetinjstvu ima pH oko 7, ulaskom u pubertet i radom žlijezda lojnica, stvara se zaštitni omotač koji blago zakiseljuje površinu kože, ali stvara barijeru za različite bakterije i viruse. Prema tome, optimalan pH kože je od 4.5 do 6.2. Upravo je zato važno koristiti čistače koji imaju uravnotežen pH u odnosu na kiseli zaštitni sloj kože.

Koliko često trebamo raditi piling kože?
Mehanički piling kože preporučeno je upotrebljavati 1 do 2 puta tjedno. Ne treba pretjerivati s upotrebom mehaničkih pilinga jer može doći do iritacije i crvenila kože.

Mehanički piling uklanja mrtve stanice s površine i nečistoće koje se nakupljaju na koži tijekom dana i koža postaje glađa. Uklanjanjem mrtvih stanica s površine omogućuje se ravnomjernije prodiranje ostalih seruma i krema koji se svakodnevno koriste.

American fashion model Emily DiDonato stars in Maybelline 2016 make up collection., Image: 304782586, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Što je s pilingom u prahu?
Pilinzi u prahu novitet su na našem tržištu i mogu sve svakodnevno koristiti za postizanje mekše i glađe kože, a i bolje apsorpcije aktivnih sastojaka koji se nanose u kremama i serumima. Pilinzi u prahu sadrže aktivni japanski ugljen binchotan koji apsorbira toksične čestice iz pora, te niacinamid i ekstrakt plodova tare i crvene alge koji sprječavaju taloženje novih čestica na koži i jačaju njenu barijernu funkciju. Također, sadrže voćne enzime papain i bromelain koji razgrađuju proteine i olakšavaju eksfolijaciju odnosno uklanjanje mrtvih stanica. Proizvodi mogu sadržavati i enzime koji ne mijenjaju pritom pH vrijednost same kože.

Ako smo kod kuće, je li poželjno skinuti puder da se koža „odmori“?
Svakako je poželjno. Uklanjanje ostataka krema sa zaštitnim faktorom i pudera je obavezno. Naša koža svakodnevno stari pod djelovanjem vanjskih i unutarnjih čimbenika. Od vanjskih čimbenika to su pušenje, onečišćenja iz zraka, UV zračenje…. Čišćenjem lica uklanjamo nečistoće koje su se preko dana nakupile u porama i na samoj koži i uklanjamo mrtve stanice te omogućujemo prodiranje kisika i ostalih aktivnih sastojaka. Unutarnje starenje genetski je determinirano i na njega ne možemo značajno utjecati. Neki smatraju da koža ima cirkadijarni ritam i da se oštećenja DNA „popravljaju“ noću. To je i razlog zašto postoje dnevne i noćne kreme i kako kože razlikuje je li dan ili noć. U tim procesima nožu je potreban i kisik i zato je iznimno važno da na koži nisu nikakvi ostaci pudera i krema sa zaštitnim faktorom.

Treba li ići na čišćenje lica kod kozmetičarke? Ako da, koliko često?
Čišćenje kože kod kozmetičarke podrazumijeva mehaničko otvaranje zatvorenih komedona i uklanjanje sadržaja iz otvorenih i zatvorenih komedona. Prekomjernim nakupljanjem loja u folikulima dolazi do pucanja folikula u samoj koži i pojave upale u dermisu, što se na koži vidi kao upalni oblik akne. Njihovim uklanjanjem prije rupture nestaje i milje za brojne bakterije koje se mogu nakupiti na koži.

Osim samog mehaničkog uklanjanja nečistoća, može se koristiti i kisik koji dezinficira i čisti pore i omogućuje bolje prodiranje aktivnih sastojaka.

Čišćenje kože može se provoditi ovisno o problematici na licu. Ako osoba ima puno komedona i učestalo se stvaraju, potrebno je odlaziti redovito na tretmane, pa čak i dva puta mjesečno. Kod osoba koji nemaju značajnih problema na koži, preporuča se čišćenje jednom mjesečno.

German fashion icon Heidi Klum in a new image for Astor Beauty 207 collection., Image: 330507747, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Kako njegovati kožu ujutro, a kako navečer prije odlaska na spavanje?
Kožu je potrebno njegovati ovisno u tipu kože i prema činjenici da se koža preko noći obnavlja pa ujutro imamo više mrtvih stanica na koži i više masnoće. Uistinu ne želite na to nanijeti i puder i makeup i biti s tim cijeli dan.

Svakako su preporučljivi proizvodi koji ne mijenjaju pH kože i ne dovode do dehidriranosti kože koja stvara osjećaj suhoće, zategnutosti i nadraženosti kože.

Osobe koje imaju masnu kožu i otvorene pore trebaju koristiti sredstva za čišćenje u obliku gelova koja su blago alkalična, a uklanjaju prekomjernu masnoću i sjaj, osobito u T-zoni.

Što nanositi na lice prije makeup-a?
Prije makeup-a je za osobe suhe kože poželjno nanijeti emolijens ili hidratantnu kremu, a za masnu kožu je potrebno nanijeti kremu koja lagano matira kožu kako bi se spriječio prekomjerni sjaj.

Koliko makeup šteti koži? Primjerice, koliko su današnji puderi loši za našu kožu?
Današnji puderi su značajno bolji nego prije. Gotovo možemo reći da su prozračni. Sadrže i određenu zaštitu od UV zračenja (uobičajeno od 15 do 30 SPF+ ) te tako služe i kao anti-age proizvodi.

U čemu je razlika između skupljih i jeftinijih pudera za lice?
Kod skupih pudera često plaćamo ljepše pakovanje i sami brand, što ne znači da je puder nužno bolji. Ipak, u skupljim puderima može se naći kvalitetniji pigment, manje alkohola i sl. Ono što je sigurno, ne postoji univerzalni puder koji odgovara svim tipovima kože. Danas imamo pudere koji su namijenjeni suhoj koži i u sebi imaju hijaluronsku kiselinu te one koji su namijenjeni masnoj i aknastoj koži i u sebi sadrže salicilnu kiselinu koja sprječava zatvaranje pora, što želimo izbjeći kod kože s aknama. Prema tome, puder u prvom redu trebamo birati prema tipu kože i bojama pigmenta i naći onaj koji će nam najbolje odgovarati. Naravno, i cijena nam mora biti prihvatljiva.

Brazilian fashion model Adriana Lima and American model Emily DiDonato as ambassadors for Maybelline 2017 collections., Image: 310500791, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Biste li radije preporučili puder kupljen u ljekarni od onog kupljenog u drogeriji? (npr. Vichy vs. Max Factor)
Ljekarne doživljavamo kao mjesta gdje možemo kupiti proizvode koji su učinkoviti i sigurni pa je tako u ljekarnama lakše naći pudere koji su namijenjeni određenoj problematici kože. Osobito je to izraženo u kategoriji pudera za masnu i aknastu kožu te za korekciju nepravilnosti na licu. Puderi za aknastu i masnu kožu imaju u sebi salicilnu kiselinu koja sprječava zatvaranje pora, i to se ne može naći u puderima u drogerijama. Također, puderi koji uklanjaju nepravilnosti na koži u vidu hiperpigmentacija, depigmentacija pa i ožiljaka imaju visoku moć korekcije što im omogućava visoko korektivni pigment koji imaju u sebi, a teško se nađe u ostalim puderima.

Postoji li neki proizvod za njegu kože koji bismo svi trebali imati?
Vitamin C u serumu – izraziti antioksidans i jaki saveznik u borbi protiv starenja kože.

Svi se tu i tamo poigraju s nekom bubuljicom u odrasloj dobi. Treba li nakon „operacije“ „mjesto zločina“ tretirati alkoholom?
Vjerujem kako se svi mogu pohvaliti malim kućnim majstorijama koje nisu preporučljive. Uvijek je bolje staviti neko sredstvo u obliku paste koja sadrži salicilnu kiselinu ili cink koji onda smiruju upalu. Ako već postoji izrazita želja za istiskivanjem prišteva, onda je bolje probušiti aknu sa sterilnom iglicom i istisnuti sadržaj. Nakon toga se može nanijeti i alkohol radi dezinfekcije, ali bolje je možda nanijeti benzoil peroksid (antiseptik). Ipak, da ne ispadne da su kućne radinosti preporučljive, najbolje se obratiti kozmetičarki. One će to najbolje riješiti.

English fashion model Irish Law, daughter of Jude Law and Sadie Frost stars in 'Essentials' collection of Burberry Beauty., Image: 326950641, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Mogu li se pripravci iz kućne radinosti mjeriti s kupljenim ljekarskim proizvodima?
Proizvodi u ljekarnama u sebi sadrže aktivne supstancu koja taj proizvod čini učinkovitim, a s obzirom na to da se svi proizvode u tvornicama u visoko sterilnim uvjetima, to nama korisnicima pruža osjećaj sigurnosti. Većina je proizvoda do trenutka otvaranja sterilna, a nekima se sterilnost održava duže vrijeme zbog načina pakovanja koje prvenstveno ovisi o pumpici za istiskivanje sadržaja. Mislim da nam proizvodi iz male kućne radinosti, osim zabave i veselja, to ne mogu pružiti.

Može li se koža „zasititi“ kozmetike koju duže vrijeme koristimo?
Koža se ne može zasititi određenih proizvoda, ali se tijekom života mijenja pa nam u različitim životnim razdobljima odgovara jedna vrsta pripravaka, a u drugoj životnoj dobi druga, što se onda može tumači zasićenošću kože, ali se zapravo radi o tome da je došlo vrijeme za neku drugu vrstu proizvoda.

Pročitajte još i ...