Puder i akne, idu li zajedno? Odgovor donosi dermatologinja

Idu li puder i akne zajedno? Svatko tko se ikada mučio s problematičnom kožom s aknama, na ovo pitanje će odgovoriti – da! Zašto? Pa, zato što akne treba prekriti jer nitko ne voli svoje lice s problematičnom kožom predstaviti svijetu i nepozvanim pitanjima i dobronamjernim savjetima. No, je li svaki puder dobar za kožu i kako koristiti puder kada je u pitanju problematična koža? To je već malo teže za odgovoriti, pa smo za mišljenje upitali renomiranu zagrebačku dermatologinju dr. med. Željanu Bolanču iz Poliklinike Bolanča. 

Kako nam je objasnila dermatologinja Bolanča “nitko ne voli akne i razumljivo je da ih želimo prekriti. No, imajte na umu da postoje neka pravila prilikom nanošenja pudera na problematičnu kožu. Prvo pravilo njegovanja problematične kože je – higijena na prvom mjestu”.

Perite ruke

Prvenstveno, a to bi se trebalo odnositi na sve u životu – operite ruke. Naime, prljavština s neopranih ruku nikako ne pogoduje koži, a još manje koži koja je problematična i bori se s aknama. Nakon toga, pravilna higijena pribora s kojim nanosimo šminku, odnosno puder na kožu, treba biti čisti. Što znači da se treba prati nakon svakog korištenja, a pritom mislimo i na četkice i na spužvice. Druga važna stvar je pravilno spremanje tih predmeta.

Naime, nije ih dovoljno samo očistiti i pustiti ih da se suše. Četkice i spužvice spremajte tako da se mogu neometano sušiti na zraku, nikako u torbicama ili ormarićima. Takvo nepravilno spremanje samo pogoduje razvoju bakterija, a naročito kada su izloženi vlazi.

Skidajte šminku

Ovo pravilno, iako se čini suvišno, nikada nije naodmet prestati ponavljati! Skidanje šminke prije spavanja trebalo bi biti kao dobar dan, odnosno laku noć! Kao što ne zaboravljate ujutro prije posla staviti make up, tako ne bi smjeli navečer zaboraviti ukloniti šminku!Odlazak na spavanje sa šminkom pogoduje razvoju bakterija na vašem licu koje će pogubno djelovati na kožu. Ubrzat će začepljivanje pora i razvoj pustula i papula, a osim toga loše djeluju na kvalitetu kože. No, ne samo to! Jastučnica na koju ćete leći već iduće večeri bit će prepuna ostataka šminke, pa čak i kada legnete čistom kožom, prljavština od prethodne noći nikako neće biti dobra za kožu!

Birajte proizvode…pametno!

“Prilikom izbora pudera pazite na to da su nekomedogeni, što znači da neće začepiti pore i da su oil – free” savjetuje dermatologinja Bolanča, “jer puderi na bazi ulja nisu dobri za pore koje su već začepljene, pa će samo dodatno zamastiti problematičnu kožu i pogodovat će nastanku, a ne nestanku akni”.

PROČITAJTE: DERMATOLOGINJA SAVJETUJE KAKO KORISTITI RETINOL U BORBI PROTIV AKNI

Preporučujemo…

Ne bismo mi bili Estetica.hr, kada vam ne bi preporučili odlične proizvode, odobrene od strane dermatologa koji će vam pomoći prekriti akne i sve one sitne nepravilnosti na koži. No, ono što je najvažnije ovi puderi će djelovati i na akne, odnosno pomoći će umanjiti i nepravilnosti, ali i akne!

Vichy Dermablend 3D KOREKCIJA

Linija Dermablend dermokozmetičkog brenda Vichy već je godinama poznata po prekrivanju svih vrsta nepravilnosti, a najsnažnije prekrivanje nudi Vichy Dermablend 3D korekcija korektivni puder. Iznimno visoka moć prekrivanja ne jenjava čak niti na masnoj koži, a unatoč postojanosti, ovaj se puder ne uvlači u pore niti stvara neprirodan efekt maske. S obzirom na to da je čitava linija osmišljena za masnu kožu sklonu miteserima i aknama, s vremenom ne samo da prekriva već i umanjuje nepravilnosti.

Osim što pruža visoko prekrivanje svih nepravilnosti na licu, sadrži i salicilnu kiselinu koja vidno djeluje na poboljšanje stanja kože, ali i eperulin koji ima snažno umirujuće djelovanje, posebno blagotvorno za kožu sklonu aknama. Osigurat će cjelodnevno matiranje i ujednačavanje tena, a s vremenom pokazuje i vrlo pozitivan učinak na cijeljenje akni.

Jane Iredale PurePressed® Base Mineral Foundation

Puderi američkog branda Jane Iredale razvijeni su s posebnim sastojcima koji pružaju visoku podnošljivost, bez začepljivanja pora. Štite od UV zračenja, umiruju kožu, imaju anti-age djelovanje te sprečavaju razvoj bakterija i nastanak akni, istovremeno prekrivajući sve nepravilnosti. Jane Iredale PurePressed®Base Mineral Foundation namijenjen je normalnoj do masnoj koži, a formulacija pudera u kamenu čini ga idealnim za nanošenje na ciljane dijelove lica, poput čela, nosa i brade.

Prilagođen je masnijem tipu kože, pa pruža manje prekrivanja od pudera u prahu, no mnogo više matiranja, dugotrajno suzbijajući izbijanje sebuma. Titanijev dioksid i cinkov oksid, koji kožu štite od UVA i UVB zraka širokog spektra, glavni su aktivni sastojci ovog pudera, no s obzirom na to da je formula namijenjena masnoj koži kojoj je potrebna njega bez masnog efekta, puder u kamenu sadrži i ekstrakt borove kore i nara, snažne antioksidanse koji umanjuju štetu nastalu od sunčevog zračenja.

Pročitajte još i ...