Fileri, uređaji i kirurške metode – zašto jedni ne zamjenjuju jedni druge i kako odabrati idealnu kombinaciju?

Danas na tržištu postoje brojni preparati, tretmani i metode koje obećavaju čudotvorno pomlađivanje, a budućem je klijentu teško između svih informacija odlučiti koji bi tretmani – i u koje vrijeme – baš njemu odgovarali.

Pišu: Doc. dr. sc. Zoran Žgaljardić, spec. maksilofacijalne, subspec. plastične kirurgije glave i vrata, estetski kirurg I dr. Ivonne Žgaljardić, spec. plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije

Često se može steći i dojam da je pomlađivanje s nevjerojatnim rezultatima baš uvijek moguće, naravno, bez kirurgije, a vrlo često i bez uboda igle. Takav je dojam najčešće – pogrešan.

Ponekad klijent mora čuti i ono što ne želi

Iz tog  je razloga važno poštovati struku i voditi se njezinim principima te pristupiti individualno svakom klijentu, objasniti prednosti i nedostatke različitih metoda kao i njihova ograničenja te u konačnici ponuditi plan pomlađivanja za njegovo lice jer je samo tako moguće postići kvalitetan rezultat po kojeg je klijent i došao.

Vrlo često to uključuje i da klijentu kažete nešto što on ne želi čuti ili mu pak predložite potpuno suprotnu metodu od one koju je izabrao pa makar to značilo da ćete tog klijenta i izgubiti – povjerenje u izabranog kirurga je osnova svake daljnje suradnje.

Preventivno djelovanje jedini je put do “odgođenog“ starenja

Razvojem tehnologije i novih metoda estetske medicine svakako je moguće „odgoditi“ starenje i osoba koja na vrijeme krene sa „preventivnim mjerama (najčešće već u 30-ima, kada se prve bore pojavljuju) može odgoditi potrebu za kirurškim zahvatima sve do kasnih 50-ih. Ipak, zabluda je kako se svi problemi mogu riješiti filerima, jer povećanje volumena nikako nije jedini zahtjev koji je potrebno ispuniti.

U 30-ima bi svakako trebalo poraditi na kvaliteti kože te se preporučuju neinvazivni tretmani koji funkcioniraju na principu stvaranja novog, vlastitog kolagena kao npr. neinvazivna radiofrekvencija uređajem Alma. Ovaj tretman monopolarnom strujom tretira dublje strukture i zateže lice, dok bipolarnom strujom poboljšava kvalitetu same površine kože i tretira sitne borice pa koža djeluje sjajnija i zategnutija.

Invazivne i neinvazivne metode namijenjene su različitim problemima

Popularnosti ovog tretmana svakako doprinosi to što oporavka gotovo i nema, osim laganog crvenila koje traje 15-ak minuta nakon tretmana pa je tretman radiofrekvencijom doslovno moguće napraviti u pauzi za ručak. Osim pada kvalitete kože, s vremenom dolazi i do gubitka volumena kosti i potkožnih struktura – jednostavno rečeno, gravitacija ih „vuče“ prema dolje, a kao prvi znak tog omraženog procesa javljaju se istaknute nazolabijalne bore.

Iz arhive dr. Žgaljardića

U tom slučaju, korekcija lica filerima izvrsno je rješenje, no važno je napomenuti kako će tretman pružiti željene rezultate samo u rukama iskusnog liječnika, a na taj ćete način biti sigurni da će čitavo pomlađivanje proći bez komplikacija.

Klijenti najčešće žele upravo pomlađivanje filerima, jer se u javnosti stvorio dojam da se radi o brzom, svemogućem i relativno jeftinom rješenju koje donosi rezultate bez komplikacija, a nerijetko se predstavlja i kao jednakovrijedna alternativa kirurškom liftingu, što nipošto nije točno. Fileri i kirurške metode pomlađivanja su komplementarne metode – jedna ne zamjenjuje drugu i svaka tretira različitu problematiku.

Loši rezultati posljedica su krivo odabranih metoda

Loši rezultati, od kojih klijenti uvijek strahuju, najčešće su posljedica krivo izabrane metode u danom slučaju pa se vrlo često mogu vidjeti lica koja djeluju podbuhlo i neprirodno. Do takvog efekta dolazi ako se liječnik i klijent odluče na aplikaciju filera, a zapravo je bilo potrebno napraviti kirurški lifting, a sve kako bi se izbjegao strah od „operacije i anestezije“ ili kako bi se ostvarila financijska ušteda.

Gwyneth Paltrow attending the 11th Annual God's Love We Deliver Golden Heart Awards at Spring Studios on October 16, 2017 in New York City, NY, USA. Photo by Dennis Van Tine/ABACAPRESS.COM

Iako kirurgija može imati svoje komplikacije, aplikacija filera nipošto nije bezazlena pa se nakon aplikacije filera, pogotovo u nestručnim rukama, može pojaviti rizik od infekcije, oštećenja ili odumiranja kože, a dođe li do nenamjerne aplikacije u krvnu žilu, posljedica može biti čak i gubitak vida.

S financijske strane, da bi se zategnula koža koja visi potrebno je unijeti veliku količinu materijala – kada bismo pomnožili potrebnu količinu filera s cijenom po mililitru, zapravo bismo i premašili cijenu kirurškog liftinga. S druge strane, gubitak volumena kosti i potkožnog tkiva lica kirurškim liftingom nije moguće korigirati, već je u svrhu restitucije volumena potrebno aplicirati filer – što dokazuje kako je riječ o komplementarnim metodama koje nisu međusobno zamjenjive.

Kod početnog „pada“ lica, kada još ne postoji višak kože ili gubitak volumena već samo pad postojećih potkožnih struktura svakako je potrebno spomenuti i lifting nitima. Tehnika je manje invazivnog karaktera, a u navedenoj kategoriji klijenata daje izvanredne rezultate.

Ovisno o potrebama klijenta i stanju kože, koristiti se mogu različite vrste niti, koje se pomno odabiru u svakom pojedinom slučaju.

Inovativni protokoli osiguravaju izvanredne rezultate

Kada govorimo o borama, potrebno je spomenuti čelo i područje oko očiju – za ovu je regiju već godinama zlatni standard aplikacija botulinum toksina tipa A, popularno znanog kao „Botox“. On djeluje kao privremeni blokator mišića, sprječavajući vidljivost postojećih bora, a krene li se s aplikacijom rano – već prilikom pojave prvih bora na čelu, između obrva ili oko očiju – moguće je njihov nastanak i potpuno spriječiti. Svakako je poželjno izbjeći onaj neželjeni zamrznuti izgled, ali u rukama stručnjaka rezultati su zaista fantastični i to je tretman kojem se klijenti uvijek nakon prvog puta vraćaju.

Sandra Bullock attends the film premiere of Gravity at the 57th BFI London Film Festival held on the 10th of October 2013 at the Odeon cinema, Leicester Square, London, UK., Image: 229432690, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Ukoliko su bore već nastale, njih se uspješno može ublažiti tretmanima koji adresiraju površinu kože, poput prethodno spomenute neinvazivne radiofrekvencije ili frakcionirane tehnologije te ablativnih lasera koji prodiru nešto dublje. U našem Centru za estetsku kirurgiju dr. Žgaljardić ponosni smo na inovativni protokol koji kombinacijom frakcionirane radiofrekvencije i pilinga daje zadivljujuće rezultate u borbi sa sitnim boricama, a vidljivo poboljšava i kvalitetu same kože.

Iz arhive dr. Žgaljardića, kombinacija laserskih tretmana i kirurškog liftinga
Iz arhive dr. Žgaljardića

Između ostalog, uveli smo i posebni protokol za rješavanje festoona ili malarnog edema koji se javlja ispod donjeg kapka, a često ga se miješa s opuštenim donjim kapcima.

“Čarobni štapić“ ne postoji

Za sada ne postoji ni jedna metoda koja zaustavlja starenje i nakon svakog tretmana ili zahvata proces starenja se i dalje odvija… Možemo reći da je održavanje mladolikog izgleda koji se danas nametnuo kao „must have“ zapravo cjeloživotna investicija, a u estetskoj medicini – kao i u životu – prevencija je pola zdravlja te je stoga poželjno rano krenuti s „održavanjem“ da bi se veći zahvati što više odgodili.

Ne postoji čarobni štapić koji će odnijeti godine s lica, ali u rukama iskusnog kirurga starenje je zaista moguće odgoditi, a svoj odraz u ogledalu promatrati s velikim zadovoljstvom.

Dok se ne otkrije eliksir vječne mladosti, Centru za estetsku kirurgiju dr. Žgaljardić obratite se s povjerenjem i otkrijte zašto smo višestruki dobitnici europskih nagrada za kvalitetu.

Pročitajte još i ...